Hlavní obsah

Sarkozymu se nelíbí měnový "chaos"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve čtvrtek označil údajný "chaos" ve světových měnách za "nepřijatelný". Paříž proto chce z této otázky příští rok udělat hlavní téma francouzského předsednictví G8 a G20, řekl Sarkozy v projevu na ekonomické konferenci.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Francie si velmi často stěžuje na příliš silný kurz eura proti ostatním měnám, který podkopává její zahraničí konkurenceschopnost. Naproti tomu například Německo s kurzem většinou žádné problémy nemá a je největším vývozce na světě i přesto, že euro se v minulých letech pohybuje blízko rekordních maxim.

Sarkozy promluvil o "nepřijatelném nepořádku" ve světovém měnovém systému již podruhé tento týden, třebaže na devizovém trhu žádné větší výkyvy v poslední době znát nejsou. Kurz eura, který na přelomu let 2008 a 2009 výrazně klesal, obnovil na jaře trend postupného růstu.

Dosáhl až úrovně 1,50 USD, kterou tehdy francouzští činitelé označili za "katastrofu" pro Evropu. Po prosincovém poklesu se nyní euro pohybuje kolem 1,44 USD. Na rekordní maximum asi 1,60 USD evropská měna vystoupila již v polovině roku 2008.

Nutný je prý pořádek mezi měnami

"Měnový chaos je hlavní téma, které bude Francie nastolovat, až bude v roce 2011 předsedat zasedáním G8 a G20. Nemůže nastat finanční, hospodářský a sociální pořádek, dokud neukončíme nepořádek mezi měnami," řekl Sarkozy.

Sarkozy také zopakoval svou výzvu k odklonu od nynějšího měnového systému, který se od roku 1944 se založením mezinárodních finančních institucí v Breton Woods opírá o americký dolar. "Svět se stal vícepolárním, potřebujeme také víceměnový systém," řekl Sarkozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám