Hlavní obsah

Hypotéky mohou během tohoto roku opět podražit

Novinky, Tomáš Holý

Tuzemské banky v závěru loňského roku některé své hypotéky zlevňovaly, a to o několik desetin procenta. Na začátku roku zůstaly úrokové sazby u hypoték převážně beze změny. Vyplývá to z údajů předních českých bank, které Novinky oslovily. V následujících měsících by však pořízení bydlení mohlo v Česku opět podražit.

Foto: , Novinky

Článek

„Rok 2010 jsme zahájili se sazbami, které jsou v zásadě obdobné těm, se kterými jsme končili loňský rok. U nejžádanějších typů hypoték došlo ke snížení sazeb. Nejvíce zvýhodněna byla hypotéka do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti s fixací na pět a deset let, kde nabízíme úrokovou sazbu od 5,19 procenta p.a.,“ uvedla mluvčí Hypoteční banky Pavla Hávová.

Stejné zvýhodnění u 70procentní hypotéky připravila pro své klienty i ČSOB. Ta rovněž počítá s úroky při pětileté a desetileté fixaci 5,19 procenta. „Naposledy jsme sazby u hypoték snižovali koncem prosince, a to o 0,1 až 0,5 procenta,“ dodal mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

Přestože začátek roku zatím klientům a zájemcům o bydlení nahrává, za několik měsíců by se situace mohla radikálně změnit. Hypotéky by totiž mohly podražit. Důležitou roli při nastavování úrokových sazeb bude hrát Česká národní banka. Ta v prosinci snížila sazby na nejnižší úroveň v historii, a to na rovné jedno procento. V následujících měsících by však centrální banka mohla patřit mezi první v Evropě, která úroky zvýší.

Úrokové míry u hypotéky do 85 hodnoty nemovitosti (v %):
bankafixace na 3 roky5 let10 let
Hypoteční banka5,395,295,29
ČSOB5,395,295,29
Raiffeisenbank4,995,296,29
Česká spořitelna5,195,195,19
Komerční banka5,045,195,49

„Předpokládáme, že ve třetím čtvrtletí, zřejmě v srpnu, ČNB sazby zvýší. Pokud ekonomika zrychlí své oživení, mohla by banka zvýšit sazby i ve čtvrtém čtvrtletí. Na konci roku by tak sazby mohly být v rozmezí 1,5 až 1,75 procenta,“ komentovala výhled pro letošní rok analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Dřívější změna sazeb podle Horské nehrozí, ČNB si prý totiž počká na relevantní data o oživení tuzemského hospodářství. Právě ve třetím čtvrtletí budou známy údaje za druhé čtvrtletí letošního roku.

Pokud sazby skutečně porostou, lze předpokládat, že hypotéky již výhodnější nebudou. To potvrzují i banky. Například mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň soudí, že sazby hypoték budou letos stagnovat.

„Přestože vývoj krátkodobých sazeb naznačuje, že by i úroky z hypoték měly klesat, nevidím v nejbližší době příliš velký prostor pro zlevňování hypotečních úvěrů - vyjma marketingových akcí jednotlivých bank,“ vysvětlil Radko Belada z Komerční banky s tím, že loni ČNB sazby razantně snižovala, což se ale projevilo jen v krátkodobých depozitech a úvěrech.

„Hypotéky mají proti tomu dlouhodobý charakter a do jejich úrokových sazeb vstupují i další velmi důležité vlivy, zejména vývoj rizika,“ uzavřel Belada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám