Hlavní obsah

Prodej aut v Německu loni stoupl téměř o čtvrtinu

Prodej automobilů v Německu v loňském roce díky šrotovnému stoupl o 23 procent na 3,81 milionu vozů, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1992. Oznámil to Svaz mezinárodních výrobců automobilů (VDIK).

Článek

V samotném prosinci však prodej začal pociťovat důsledky ukončení programu šrotovného a meziročně klesl o pět procent na 215 400 vozů.

V letošním roce očekávají odborníci výrazný pokles poptávky na největším automobilovém trhu v Evropě. Podle VDIK prodej v Německu klesne zhruba o milión vozů na 2,8 miliónu vozů. Svaz německého automobilového průmyslu (VDA) předpokládá, že prodej se bude letos pohybovat od 2,75 miliónu do tří miliónů vozů.

Německo zavedlo šrotovné počátkem loňského roku a vyčlenilo na něj dohromady pět miliard eur (přes 130 miliard Kč). Na prémii 2500 eur (zhruba 65 000 Kč) měli nárok lidé, kteří si objednali nový automobil a současně nechali sešrotovat nejméně devět let starý vůz. Peníze na šrotovné sice byly vyčerpány už 2. září, příznivý vliv opatření tím ale okamžitě neskončil, protože automobily jsou dodávány s určitým časovým odstupem.

Šrotovné zavedly kromě Německa také další evropské země, například Itálie, Francie, Španělsko, Británie či Slovensko. Reagovaly tak na pokles poptávky po automobilech v důsledku světové hospodářské a finanční krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám