Hlavní obsah

Slovenští autodopravci zahájili petiční akci proti mýtu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi na sto čerpacích stanicích po celém Slovensku probíhá v pondělí informační petiční akce proti zavedení elektronického mýta. Na čerpacích stanicích se aktivisté snaží získat podpisy řidičů. Autodopravci tvrdí, že systém elektronického mýta není dobře připravený a jeho výše část podnikatelů zruinuje.

Foto: Peiger Marián, ČTK

Generální ředitel společnosti SkyToll Matej Okáli

Článek

Dopravci sdružení v Unii autodopravců Slovenska požadují nižší daň z motorových vozidel, snížení spotřební daně z pohonných hmot a žádají označit všechny zpoplatněné úseky dopravními značkami.

Petiční akce probíhá například na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou u obce Brodské. Podle informací televize TA3 čekalo na vybavení palubních jednotek několik desítek řidičů kamiónů. „Mohlo by to jít rychleji,“ řekl jeden z českých řidičů.

Hlavním problémem je, že řidiči nemohou platit za mýto tankovacími kartami. „Musel jsem platit v hotovosti, a na cestu mi tak zůstalo málo peněz,“ řekl další český řidič. Dva polští řidiči chtěli platit mýtné tankovacími kartami a neměli u sebe žádnou hotovost. Bezradně čekali na hranicích a nemohli jet dál. „Jedeme z Polska přes Českou republiku a Slovensko do Rakouska. Všude akceptovali tankovací karty, jen na Slovensku to nebylo možné,“ uvedl jeden z polských řidičů.

Společnost SkyToll, která mýtný systém na Slovensku provozuje, ve svém prohlášení uvedla, že mýtné je možné platit i palivovými kartami. „Pokud obsluha odmítne tuto platbu realizovat, jedná se o osobní selhání,“ uvádí se v prohlášení SkyToll.

Slovensko zavedlo elektronické mýtné od 1.ledna 2010. Vztahuje se na všechna vozidla nad 3,5 tuny. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy. Asi poloviční slevu mají autobusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám