Hlavní obsah

Korunu čeká úspěšný rok, výrazněji posílí

Novinky, Tomáš Holý

Čeští ekonomičtí analytici očekávají, že českou měnu čeká úspěšný rok. V nadcházejících měsících by si proti současnému kurzu měla koruna výrazněji polepšit. Díky tomu by mohly našincům zlevnit pobyty v zahraničí či nákupy v cizině.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v uplynulém roce kurz české měny zažil dramatické výkyvy, obchodování v letošním roce by koruna měla prožít klidněji.

„Začátek roku 2009 koruně příliš nevyšel. Pokračoval totiž trend výprodejů rizikových aktiv po krachu investiční banky Lehman Brothers, do toho spadla česká ekonomika v závěru roku 2008 do recese. Koruna tak v půlce února oslabila na 29,50 Kč/EUR,“ komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Dodal, že zbytek roku byl pro měnu ve znamení stabilizace, a to díky zklidnění situace na světových trzích a také díky lepšící se ekonomické situaci v ČR. V závěru roku skončila koruna na kurzu 26,40 Kč/EUR.

FOTO: ČNB

„Rok 2010 by měl být podle našich prognóz z pohledu koruny úspěšný, rizika však zůstávají poměrně výrazná,“ uvedl Vejmělek. Podle něj měnu potáhne nadále se zlepšující ekonomická situace.

„Koruna by navíc měla dlouhodobě sílit i kvůli vyššímu růstu produktivity práce v ČR než v západní Evropě,“ přidala k výhledu analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Odhaduje, že průměrný kurz koruny bude v letošním roce kolem 24,50 Kč/EUR. Tento kurz očekává na konci letošního roku i Vejmělek.

Podle něj již v první polovině roku měna povyskočí až do oblasti 25 až 25,50 Kč/EUR. „Nicméně i tak bude koruna v tomto období zřejmě zaostávat za vývojem maďarského forintu a polského zlotého, a to kvůli statusu měny s nízkým výnosem a kvůli rizikům s možným zotavením ve tvaru písmene W (to znamená že po oživení by si hospodářství opět mohlo pohoršit),“ vyčetl Vejmělek s tím, že korunu mohou ohrozit i nadcházející parlamentní volby.

Analytik upozornil, že nelze vyloučit, že kurz koruny bude v následujících měsících také volatilní.

Reklama

Výběr článků

Načítám