Hlavní obsah

Průmysl po roce hlásí obrat, nepatrně si polepšil

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká průmyslová produkce si po roce konečně polepšila, ale jen nepatrně. V meziročním srovnání totiž vzrostla v listopadu o dvě desetiny procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Přestože by výsledek mohl budit zdání, že je průmysl z nejhoršího venku, není tomu tak. Nutné je totiž říct, že právě loni touto dobou byl průmysl v obrovském propadu. To je právě důvodem, proč vyzní srovnání s loňskem mnohem lépe než výsledky z předešlých měsíců.

Nicméně k listopadové statistice ČSÚ doplnil, že hodnota nových zakázek byla meziročně vyšší o 8,1 procenta, z toho zakázek ze zahraničí o 11,1 procent.

„Poprvé od září 2008 tak je meziroční srovnání výstupu průmyslu kladné, úrovňově se ale průmyslová výroba nalézá tam, kde byla před rokem - tedy o nějakých patnáct procent pod svým úrovňovým vrcholem z třetího čtvrtletí loňského roku. K obnovení dynamiky má tak český průmysl pořád daleko a v průběhu roku 2010 budou průmyslová čísla jen o málo lepší,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám