Hlavní obsah

Gazprom v novém roce potíže v ukrajinském obchodu s plynem nečeká

Ruský vývozce plynu Gazprom předpokládá, že se potíže v ukrajinském obchodu a v zásobování Evropy plynem nebudou po Novém roce opakovat jako na začátku letošního roku. Generální ředitel Gazpromu Alexej Miller také uvedl, že předpokládá, že Ukrajina zaplatí svůj prosincový odběr plynu celý.

Článek

Miller tak zmírnil svá slova z minulého týdne, kdy označil ukrajinské platby za prosincové zásobování plynem za alarmující.

Spory mezi Ukrajinou a Ruskem o platby za plyn a ceny zastavily ruské dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu na začátku roku 2006 a letošního. Ruský plyn přitom kryje jednu čtvrtinu evropské spotřeby.

Miller v pondělí také oznámil, že Ukrajina kvůli chladnému počasí a zdražení od příštího roku zvýšila odběr. Vyvrátil tak předchozí tvrzení, že Ukrajina odběr snížila.

"Věříme, že Ukrajina zaplatí všechno, i když objemy vzrostly," řekl Miller při slavnostním otevření nového ropného terminálu Kozmino na Dálném východě. "Na Nový rok nepředpokládáme žádný konflikt ani kolizi," dodal.

Ukrajina letos platí své účty za plyn pravidelně. Vzhledem k vyšší poptávce za zimního počasí se předpokládá, že prosincový účet Ukrajiny za plyn vzroste na miliardu dolarů ze 770 miliónů za listopad. Za prosinec má Ukrajina zaplatit do 11. ledna, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám