Hlavní obsah

EU dá 900 miliónů na stavbu zásobníků plynu v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost RWE Transgas získá z Evropské unie více než 900 miliónů korun (35 miliónů eur) na stavbu nových plynových zásobníků v České republice. V pátek to uvedla ČTK s odkazem na důvěryhodný zdroj.

Článek

Moravské naftové doly, které se o peníze rovněž ucházely, zůstanou jako náhradník pro případ, že by se vybraný projekt neuskutečnil. Rozhodnutí by měla v příštích dnech oznámit Evropská komise.

Společnost RWE provozuje v ČR šest zásobníků  s plynem o celkové kapacitě 2,3 miliardy metrů krychlových. Do pěti let by chtěla vybudovat další o celkové kapacitě 895 miliónů metrů krychlových.

V současné době se do České republiky dováží zhruba 75 procent plynu z Ruska a zbytek pochází z Norska. Po zkušenostech s problémy při dodávkách z Ruska během loňské zimy, kdy se evropské země staly obětí sporů Moskvy s Kyjevem, hledá Evropská unie způsob jak čelit podobným krizím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám