Hlavní obsah

Češi si půjčují méně než loni, i tak chtějí nejčastěji 50 až 110 tisíc

Novinky, Tomáš Holý

Ochota Čechů se zadlužit je letos a zejména nyní před Vánocemi výrazně menší než loni. Potvrzují to statistiky předních finančních domů v Česku. Přestože jsou lidé při zadlužování obezřetnější, stále se najde dost těch, kteří jsou si ochotni půjčit desetitisíce na elektroniku, domácí spotřebiče či hudební nástroje. Podle odhadů si Češi nejčastěji berou úvěr na 50 až 110 tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Počet poskytnutých úvěrů byl letos celkově nižší, protože Home Credit už na konci loňského roku poměrně znatelně zpřísnil podmínky jejich poskytování. Mnohem více teď prověřujeme klienta, nechceme, aby si vzal úvěr a pak ho neměl z čeho splácet,“ uvedl generální ředitel Home Creditu Erich Čomoch. Podle něj objem půjčených peněz proti loňsku klesl zhruba o čtvrtinu.

Nižší zájem o úvěry nejen před Vánocemi potvrzují i Česká spořitelna a Komerční banka. Například spořitelna tvrdí, že loňský rok byl co do úvěrů pro banku rekordní.

„V letošním roce jsme zhruba na úrovni produkce z roku 2007. Lidé se nechtějí v ekonomicky nejisté době vázat úvěrem a půjčují si většinou jen na věci, které nezbytně potřebují. Nicméně hotovostní úvěry stále zůstávají mezi našimi nejoblíbenějšími úvěrovými produkty,“ uvedla mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Kolik si Češi nejčastěji půjčují?

Podle údajů Home Creditu chtěji Češi nejčastěji půjčit kolem 50 tisíc korun, u České spořitelny pak 110 tisíc korun. Pokud lidé nakupují před Vánocemi například zboží na splátky, jeho cena je kolem 14 tisíc korun.

Již dlouhodobě je největší poptávka po televizích, DVD přehrávačích, fotoaparátech, ale také domácích spotřebičích. V poslední době si také lidé hodně půjčují na GPS navigace, kotle či rybářské náčiní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám