Hlavní obsah

Češi šetří, nakupují levně v exekučních dražbách

Novinky, toh

Mnoho Čechů má před blížícími se Vánocemi hluboko do kapes. Shání proto dárky, ale i vybavení do bytu, snadno na dražbách z exekucí. Podle statistik Exekutorského úřadu Přerov, který patří mezi největší úřady v ČR, je v současnosti zájem o dražby enormní.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Zvláště ke konci roku praskají naše dražební místnosti ve švech a tento rok očekáváme opravdový nával. Dražitelé se netají tím, že přijeli pro své blízké levně pořídit dárky pod vánoční stromek,“ uvedl soudní exekutor Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.

Podle něj lze zboží získat již za třetinu odhadní ceny. Lidé proto nakupují jak elektroniku, tak sportovní vybavení či dokonce auta.

Navíc se výběr zboží na exekučních dražbách rozšiřuje. Právě v posledních měsících se kvůli propouštění dostává mnoho rodin do finanční tísně. Lidé pak často tíživou situaci řeší rychlými půjčkami, které nejsou schopni splácet. Takové případy nezřídka končí exekucí.

„V letošním roce jsme vydražili již více než 5500 položek movitého majetku, což je oproti loňsku o 19 procent více,“ dodává Tomáš Vrána. Podle odhadů by jen letos mělo dojít v ČR ke 700 tisícům exekucí.

Poslední dražba se například v Přerově uskuteční již 18. prosince. Nabídnuto bude na 500 položek, mezi nimi například Škoda Fabia Combi, Kia Joice, Mitsubishi Pajero, Ford Focus, Ford Galaxy Combi, terénní motocykl Honda nebo „chopper“ Daelim VT 125.

Reklama

Výběr článků

Načítám