Hlavní obsah

Antimonopolní úřad údajně potvrdil kartel slovenských bank proti Akcentě CZ

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský antimonopolní úřad údajně potvrdil kartel slovenských bank namířený proti společnosti Akcenta CZ. Rozhodnutí úřadu však zatím nebylo zveřejněno, pouze o něm informovala Akcenta CZ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Antimonopolní úřad definitivně uznal, že slovenské banky omezily hospodářskou soutěž kartelovou dohodou, která je zakázaná,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci v Bratislavě ředitel společnosti Akcenta CZ Jiří Mach. 

Kartelu se měly dopustit Slovenská spořitelna, Všeobecná úvěrová banka a Československá obchodní banka. „Banky svým jednáním omezily naše aktivity. Vypovězením účtů nutných k podnikání nebankovní společnosti se výrazně snížila dostupnost Akcenty CZ pro klienty,“ konstatoval Mach.

Nárok na pohledávky vůči bankám už Akcenta CZ postoupila společnosti Gracciolo Limited. Tato společnost vznikla letos v červenci výlučně za účelem vymáhání pohledávek vůči zmíněným bankám. Výše škody dosahuje podle Macha 30 miliónů eur (téměř 800miliónů Kč) za každou banku, přičemž kartel nadále trvá.

Banky měly koordinovaně zrušit účty české finanční společnosti Akcenta CZ a tím ji znemožnily plnohodnotné působení na Slovensku. Banky tvrdí, že měly důvod ke zrušení účtů Akcenty CZ i bez vzájemné dohody. Tvrdily, že Akcenta CZ obchodovala na Slovensku bez devizové licence Národní banky Slovenska. Akcenta CZ se brání tím, že na svou činnost má příslušnou licenci České národní banky, která měla potvrdit možnost využití licence i v obchodování s cizinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám