Hlavní obsah

Malé obce vydělávají na bohatých firmách ve svém katastru

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem se vracejí nejen zdravotnické poplatky, ale už také i daně z nemovitostí. Některé obce totiž kvůli naplnění svého rozpočtu v maximální možné míře zvyšují tuto daň, ale svým občanům ji zase zcela nebo z větší části vracejí. A to formou daru nebo příspěvku na vylepšení bydlení. Daň tak v plné výši zaplatí jen velké firmy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Postupují tak například některé obce, na jejichž území stojí elektrárna nebo kde se těží uhlí. Celá vybraná daň z nemovitostí je totiž příjmem pouze jejich rozpočtu a stát z ní nemá nárok ani na korunu.

I když občané nedostanou vráceno úplně všechno, stejně se jim systém velmi vyplácí, protože se jim vše vrátí jinou formou. Jejich obec totiž nemá díky vysokým daním od firem nouzi o finance, a tak se může i rozvíjet, což je ku prospěchu jejích obyvatel.

Daň z nemovitosti zvyšují desetkrát

Příkladem je třeba obec Temelín na jihu Čech. Zastupitelstvo obce rozhodlo o pětinásobném zvýšení daně pro příští rok. Vzhledem k Janotově balíčku, který přináší dvojnásobné zvýšení daní, se tak v roce 2010 daň proti letošku v této obci zvýší na desetinásobek.

Zatímco letos vlastníci z běžného rodinného domku se zahradou platí 300 až 500 korun, příští rok to bude tři až pět tisíc.

Díky tomuto kroku si obec zajistí zvýšení výběru daně z letošních asi pěti miliónů korun na 50 miliónů v příštím roce. „Deset miliónů z toho občanům vrátíme. Tedy všechno, co zaplatí. Peníze dostanou nazpátek i drobní živnostníci,“ řekl Právu starosta obce Petr Macháček (ODS).

Zastupitelstvo rozhodlo, že občanům i drobným podnikatelům vrátíme čtyři pětiny zaplacené daně jako příspěvek na údržbu nemovitostí a okolí.
starosta Dukovan Miloš Kudera

Obec zatím nemá zcela jasno, jakou formou se vrácení peněz uskuteční. „Vymyslí to právníci. Buď formou daru, nebo příspěvku, protože nechceme, aby lidé z toho platili daň z příjmu. Drobné dary jsou přitom osvobozeny od daně z darování,“ uvedl starosta.

S každým uzavřou darovací smlouvu

V Dukovanech na jihu Moravy zvýšili zastupitelé koeficient na maximum už pro letošní rok. Zatímco vlastníci průměrného rodinného domku se zahradou platili loni daň 250 korun, letos to je 1250 a v příštím roce 2500 korun.

„Zastupitelstvo rozhodlo, že občanům i drobným podnikatelům vrátíme čtyři pětiny zaplacené daně jako příspěvek na údržbu nemovitostí a okolí. Kdo tedy letos platil 1250 korun, dostal zpět 1000 korun. Jestliže někdo příští rok uhradí 2500 korun, dostane zpět dvě tisícovky,“ řekl Právu starosta Miloš Kudera (ODS).

Obec postupuje tak, že většinu zaplacené daně vrací formou daru. „S každým poplatníkem uzavíráme darovací smlouvu,“ uvedl starosta.

Obdobně jako v Dukovanech postupují i v nedalekých Rouchovanech, na jejíchž území rovněž leží jaderná elektrárna.

Chtějí si udržet občany

Ve Stonavě na Karvinsku budou příští rok daně z nemovitostí rovněž na úplném maximu. Z průměrného rodinného domku se letos platí dva až čtyři tisíce korun ročně, takže příští rok budou částky ještě dvojnásobné.

„Stonava byla v minulosti těžce zkoušena těžbou uhlí, lidé odsud odcházeli. Z dřívějších až 6000 obyvatel máme zhruba dva tisíce obyvatel. Vracením daně občanům formou příspěvku na bydlení ve výši až 60 procent zaplacené daně chceme vytvořit podmínky pro bydlení, stabilizaci lidí a pro podporu mladých manželství,“ řekl Právu starosta Ondřej Feber (nezávislý.). Drobných podnikatelů se podle jeho slov zatím úleva netýká.

Firmy: není to diskriminace

A co skokovému zvýšení daní, které se vracejí jen občanům, případně drobným podnikatelům, říkají velké firmy. Nevidí v tom diskriminaci?

Starostové shodně tvrdí, že žádné problémy nevznikají. „Nemohu tvrdit, že top management elektrány je z toho radostí bez sebe, ale neslyšel jsem z jeho strany ani žádné výhrady. Chápou to jako svou šanci přispět k rozvoji území, které zatěžují, aniž by to vyvolávalo nějaké právní problémy,“ řekl dukovanský starosta Miloš Kudera.

Obdobně se vyjadřuje starosta Stonavy Ondřej Feber. „Vedení OKD nedalo najevo žádnou nelibost, na druhé straně se i my snažíme mu vyjít maximálně vstříc,“ uvedl.

Vstřícnost a spolupráci potvrdil Právu i tiskový mluvčí JE Temelín Marek Sviták. „Je logické, že členové obecních a městských zastupitelstev se snaží hájit zájmy občanů žijících na území obce. Jestliže tedy temelínské zastupitelstvo využilo možnosti legislativy a pro příští rok stanovilo nejvyšší sazbu daně z nemovitosti, naše společnost toto rozhodnutí respektuje,“ uvedl Sviták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám