Hlavní obsah

Český průmysl zvolnil svůj propad

Novinky, toh
Aktualizováno

Průmysl v říjnu zmírnil svůj propad, meziročně si pohoršil o 7,2 procenta. V pondělí to uvedl Český statistický úřad. Co se týče stavebnictví, nebylo na tom o mnoho lépe. Vzrostlo proti loňsku jen o jednu desetinu procenta.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Článek

"Zaznamenaný výsledek je nejlepší od loňského září," komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle něj k mírnému zlepšení, přestože průmysl zůstal v poklesu, pomohlo i zahraniční šrotovné.

"Odvětví výroby motorových vozidel však zároveň představuje riziko pro nadcházející měsíce. Peníze na šrotovné v zahraniční již došly, což se mimo jiné promítlo už v německých či francouzských datech, kde průmyslová výroba v říjnu meziměsíčně klesla. Výrazný útlum výroby fabií již pro první čtvrtletí 2010 oznámila i mladoboleslavská Škodovka," dodal Vejmělek. [celá zpráva]

Co se týče stavebnictví, tak stejně jako v předešlých měsících statistici uvedli, že pokračoval pokles pozemního stavebnictví (o sedm procent), naopak vzrostla produkce inženýrského stavitelství (o 14,7 procenta).

Reklama

Související články

Český průmysl si pohoršil i v říjnu

Tuzemský průmysl klesl v říjnu proti loňsku o 7,3 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj byla hodnota nových...

Výběr článků

Načítám