Hlavní obsah

Emirát Abú Zabí půjčí problémové Dubaji deset miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubajská vláda v pondělí rovněž uvedla, že sousední emirát Abú Zabí jí poskytl pomoc v objemu deset miliard dolarů (asi 174 miliard Kč). Těmito penězi chce emirát Dubaj z části uhradit dluhy, které má skupina Dubai World.

Foto: Reuters

Článek

Emirát Dubaj je připraven finančně podpořit svůj klíčový průmyslový konglomerát Dubai World, ovšem pouze za předpokladu, že si Dubai World s věřiteli vyjedná odklad splátek dluhů. Uvedli to zástupci koncernu. Dubai World a jeho developerská součást Nakheel tvoří páteř dubajské ekonomiky.

"Dubai World se bude dál snažit vyjednat si u svých finančních věřitelů řádný odklad splátek úvěru," píše se ve sdělení koncernu, z něhož cituje agentura Reuters. Kontrolu nad firmou má vláda emirátu Dubaj.

"Pokud bude odklad splátek úspěšně vyjednán, Dubai World má slíbeno, že vláda emirátu Dubaj prostřednictvím fondu DFSF (Dubai Financial Support Fund) poskytne finanční podporu na krytí provozního kapitálu a úrokových výdajů. Cílem je zajistit, aby pokračovaly klíčové projekty," píše se dále ve sdělení.

Koncern Dubai World 25. listopadu překvapivě uvedl, že bude potřebovat šestiměsíční odklad splátek dluhů, aby se vyrovnal s nepříznivou finanční situací. Sdělení firmy vyvolalo šok na finančních trzích po celém světě. Zatímco zahraniční akciové trhy se rychle vzpamatovaly, burzy ve Spojených arabských emirátech v propadu pokračovaly.

Spojené arabské emiráty jsou federací sedmi samostatných emirátů. Země je třetím největším vývozcem ropy na světě, většina suroviny se nachází na území emirátu Abú Zabí. Každý emirát má vlastní vládnoucí rodinu, kdy řada z jejích členů má značné podnikatelské zájmy. Dubaji vládne rodina Maktúmových. Hranice mezi osobním majetkem vládců a majetkem emirátu Dubaj je silně zastřena.

Reklama

Související témata:

Související články

Dluhy Dubaje potápí akciové trhy

Obavy ohledně finančních problémů Dubaje rozkolísaly akciové trhy po celém světě. Finanční trhy se ponořily do červených čísel kvůli finančním problém emirátu...

Výběr článků

Načítám