Hlavní obsah

Problémy veřejných financí přetrvávají, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schválení státního rozpočtu na rok 2010 podle analytiků oslovených pouze potvrzuje, že problémy veřejných financí zůstávají neřešené. Podle některých ekonomů se navíc přesunem peněz v rámci rozpočtu skrytě navyšuje zadlužení, a tím i zranitelnost ekonomiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sněmovna ve středu večer schválila státní rozpočet na příští rok s rekordním schodkem téměř 163 miliard korun. Přes nesouhlas vlády prosadili levicoví poslanci miliardy korun navíc na sociální služby, platy státních zaměstnanců a na dorovnání přímých plateb zemědělcům. Poměr deficitu veřejných rozpočtů k hrubému domácímu produktu se tak dostane na úroveň 5,7 procenta.

"Levice ukázala, že nevnímá tak ostře potřebu dostat deficit pod kontrolu - stále dle mého žije v bájném ´Zdroje jsou...´," uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Rozpočet je podle něj pro příští rok především o zvyšování daní, v dalších letech tak bude muset být podle něj konsolidace hlavně o výdajích rozpočtu.

"Zjednodušeně řečeno, přidání deseti miliard korun zájmovým skupinám v roce 2010 bude znamenat ubrání 30 miliard o rok později," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Přístup poslanců, kteří změny prosadili, tak považuje za krajně nezodpovědný.

"Rozpočet by bylo možné komentovat jen slovy: Komu není rady, tomu není pomoci. Rozpočet na příští rok není úsporný, lze pro něj spíše použít přívlastky krátkozraký, populistický, falešný a nezodpovědný," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Roste zranitelnost ekonomiky

Skrytým zvýšením již beztak vysokého deficitu podle něj roste zranitelnost české ekonomiky. "Nezodpovědná rozpočtová politika mění obraz české ekonomiky z bezpečného přístavu na nestabilní bárku v neklidných vodách mezi finančními krizemi," dodal.

Rozpočet na rok 2010 není úsporný a z delšího pohledu nepřilepší neustále deficitní hospodaření státu podle analytika ČSOB Petra Dufka nikomu. "Dřív nebo později se řešení rozpočtových deficitů stejně ČR nevyhne. Prudký růst dluhu nemůže trvat donekonečna a řešení typu zavedení daňové progrese pro pět procent zaměstnanců tento trend nijak neovlivní," dodal.

Přesuny peněz v rozpočtu mají podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské ovšem také pozitiva. Tím, že se nesníží platy státních zaměstnanců, nepřijde podle ní ekonomika o sedm miliard korun, které půjdou na spotřebu, což hospodářství podpoří. "Z hlediska dlouhodobější stability veřejných financí je ale podobné sestavování a následné přesouvání prostředků mezi kapitolami neudržitelné. Musí být připraven plán, jak dostat veřejné rozpočty pod kontrolu," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám