Hlavní obsah

Obchodníci na předváděcích akcích jsou agresivní, stěžují si důchodci

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina prodejců na předváděcích akcích různého zboží porušuje zákon. Obchodníci jsou navíc většinou vůči důchodcům, kteří tyto akce navštěvují, agresivní. Vyplývá to z výsledků kontrol České obchodní inspekce (ČOI).

Článek

Jen letos do konce října provedla inspekce na devadesát kontrol v Ústeckém a Libereckém kraji. Chyby byly odhaleny ve 48 případech.

„Zejména bylo zjištěno porušení zákazu klamavých obchodních praktik, užívání agresivních obchodních praktik, porušení zákona o ochraně spotřebitele (nevydání dokladu o zakoupení výrobku a podobně),“ uvedla ČOI.

Ta zároveň doplnila, že prodejcům udělila šest pokut ve výši osm tisíc korun. V sedmi případech bylo zahájeno správní řízení, přičemž jedné společnosti byla udělena pokuta 200 tisíc korun.

Lidé si na předváděcí akce stěžují

Senioři si u ČOI stěžovali, že jsou jim nabízeny různé neexistující výhody, slevy, výhry a v některých případech je na ně vyvíjen psychologický nátlak směřující k uzavření kupní smlouvy.

Při kontrolách bylo zjištěno, že důchodci skutečně jsou pod tlakem a do smluv bývají podvodně doplněny nejrůznější dodatky, které jsou pro kupující nevýhodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám