Hlavní obsah

Do skláren ve Světlé nastoupilo 48 lidí díky spuštění druhé pece

Do světelských skláren Crystalite Bohemia nastoupilo v těchto dnech dalších 48 pracovníků. Pracovní místa přibyla díky zprovoznění druhé sklářské pece. Závod dřív patřil společnosti Sklo Bohemia, před loňským krachem v něm bylo zaměstnáno přes 1200 lidí. V obnovené výrobě zatím našlo obživu 250 pracovníků. Několik desítek míst by ještě mělo být obsazeno do konce tohoto roku, řekl ředitel podniku Martin Fait.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Výroba sklenic ve Světlé nad Sázavou

Článek

Světelský závod byl rok uzavřen. Sklářská výroba v něm byla obnovena počátkem října zprovozněním první pece a tří výrobních linek. Další pec se musela nejprve opravit. Surovinu opět vyrábí od minulého týdne. Nyní je do provozu uváděna také navazující linka, která bude produkovat nápojové sklo. Roční obrat podniku se díky této lince zvýší přibližně o 140 miliónů korun. "Celkem bychom měli mít v příštím roce obrat 490 až 500 miliónů," doplnil Fait. Více než čtyři pětiny výrobků světelských skláren se prodávají v zahraničí.

Na běžná pracovní místa ve sklárnách je podle ředitele přetlak uchazečů, ale některé specializované profese, například seřizovači leštiček, se shánějí obtížněji. Do konce roku by do podniku mělo ještě nastoupit 20 až 30 lidí, kteří se budou zabývat strojním a ručním broušením skla; v závodě jsou zatím jen čtyři brusiči. "Na přelomu roku bychom měli mít kolem 300 zaměstnanců," shrnul ředitel.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pohled do nově spuštěné sklářské pece

Ve sklárnách do loňska fungovaly čtyři sklářské pece. Nový vlastník Lubor Červa už zvažuje obnovení výroby ve třetí peci. Podle Faita to připadá v úvahu ve druhé polovině příštího roku; náklady na opravy tohoto zařízení se budou pohybovat v řádu několika desítek milionů korun.

Kvůli uzavření skláren stoupla nezaměstnanost na Světelsku během letošního jara až ke 20 procentům. V poslední době se situace o něco zlepšila.

Světelské sklárny ukončily výrobu kvůli zadlužení. Červa koupil závod 30. června v insolvenčním řízení. Platnost kupní smlouvy později napadl neúspěšný uchazeč, firma Crystal Bohemian Company s jednatelem Jiřím Huderou, a to kvůli průběhu závěrečné licitace o kupní cenu. Stížností se zabývá soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám