Hlavní obsah

Zahraniční obchod zachránily levná ropa a německé šrotovné

• Aktualizováno
Novinky, toh

Zahraniční obchod České republiky skončil v říjnu ve velkém přebytku, a to 17,5 miliardy korun. Proti loňsku jde o zlepšení o více než 22 miliard. Podle statistiků však meziročně vývoz i dovoz klesl dvouciferným tempem. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Stringer Shangai, Reuters

Článek

Podle statistiků bilance skončila v přebytku díky snížení deficitu v obchodě s minerálními palivy, a to o rovných deset miliard korun. Výsledek ovlivnila zejména levná ropa. Do bilance také promluvil obchod se stroji a dopravními prostředky, který skončil ve větším přebytku.

„Přebytku pomohly ceny ropy a stále ještě doznívající německé šrotovné. Přebytek české obchodní bilance letos již překonal 135 miliard Kč, což představuje zhruba 3,5 % HDP. ČR tak letos posílila svoji pozice z hlediska bilance vnějších vztahů a mezi zeměmi střední Evropy ji má nadále bezkonkurenčně nejlepší,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. 

Podle úřadu většinu vývozu ČR směřuje do zemí Evropské unie (export za celkem 170 miliard korun), přičemž jen do Německa šlo zboží za 64 miliardy korun.

Co se týče dovozu, tak do země směřovalo v říjnu zboží z EU za 121 miliard korun. Z Číny pak bylo dovozeno zboží za 17 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám