Hlavní obsah

ČOI varuje před krásnou, ale nebezpečnou lampou

Praha

Česká obchodní inspekce objevila další výrobek neznámého původu, který se v Česku prodává. Je to lampa ve tvaru draka, který v pařátech drží světelnou kouli, do níž se dává žárovka. Výrobek má podle ČOI několik chyb, například nedostatečnou izolaci.

Článek

Inspektoři sami upozornili, že výrobek má zajímavý a lákavý tvar, mnoho lidí, především mladých, by si ho mohlo pro ozvláštnění interiéru či exteriéru koupit.

"Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku je více než pravděpodobné, že nastane situace, při kterém může dojít k poškození zdraví," uvedla ČOI. Například jsou chabě izolované dráty, izolace se může za nějaký čas zničit, drát se pak může dostat do kontaktu s člověkem. Špatná izolace je i u objímky žárovky.

Kromě toho není na výrobku vůbec uvedeno, pro jaké je určen napětí ani jaký má příkon, zda je určen pro použití vevnitř, nebo venku. "Svítidla konstruovaná k použití ve venkovním prostředí musí z hlediska ochrany proti prachu a vodě splňovat požadavky proti dešti, stříkající vodě, tryskající vodě," sdělili inspektoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám