Hlavní obsah

O bankrot požádalo o 75 procent více subjektů než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet insolvenčních návrhů narostl od ledna do listopadu meziročně o 75 procent, celkem jich bylo podáno 8452. Ke konci roku roste především číslo žádostí o osobní bankrot. V listopadu byl počet žádostí o osobní oddlužení dokonce vyšší než u firemních. Plyne to z průzkumu společnosti Creditreform.

Foto: Mike Segar, Reuters

Článek

Návrh na insolvenci se podává v případě, kdy firma či fyzická osoba není schopná řádné splácet své dluhy, na firmu je možné vyhlásit konkurz nebo reorganizaci.

O osobní oddlužení požádalo 2850 lidí, v 65 procentech případů soudy vyhověly. Jak u lidí tak firem se vyhlášení insolvence odmítá především ve chvílích, kdy subjekt nemá dostatek majetku, aby splatil alespoň část svých dluhů.

Pokud požádá o odddlužení fyzická osoba a soud jí vyhoví, musí do pěti let splatit třetinu svých dluhů podle určeného splátkového kalendáře. Zbytek dluhu se odpouští. Pokud není schopná ani toho, vyhlásí se konkurz.

Společnost Ceditform předpokládá, že za rok bude insolvenčních návrhů podáno asi 9000, z toho 5000 bude návrhů firemních, podíl těch soukromých ale stále stoupá. Především v době, kdy se zvyšuje nezaměstnanost a lidé, keří si vzali v minulých letech půjčky, mají problémy s jejich splácením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám