Hlavní obsah

Soud zrušil drůbežářům pokutu za kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajský soud v Brně ve středu zrušil pokutu 14,2 milionu korun, kterou udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za kartelovou dohodu šesti producentům drůbeže. Podle antimonopolního úřadu se společnosti dohodly na cenách drůbeže. Soud však zohlednil, že ne všechny firmy také dohodu provedly, jak Právu potvrdil soudce David Raus.

Článek

„Soud měl ve shodě s ÚOHS za prokázané, že všichni tito producenti drůbeže se na společném postupu dohodli, a tedy kartelovou dohodu skutečně uzavřeli, avšak odlišně od antimonopolního úřadu posoudil otázku, zda všichni tito producenti také tuto dohodu realizovali. V případě jednoho ze žalobců tato skutečnost podle názoru soudu prokázána nebyla,“ vysvětlil verdikt soudce Raus.

Podle soudu by měl ÚOHS zohlednit právě to, že jedna z firem dohodu nedodržela.

„Na antimonopolním úřadu nyní je, aby se zabýval realizační fází kartelu. Závěr, ke kterému dospěje, se v dalším řízení pochopitelně může projevit i na pokutách, které mohou být jednotlivým producentům za porušení zákazu kartelových dohod uloženy,“ dodal Raus.

Reklama

Výběr článků

Načítám