Hlavní obsah

Tchajwanská společnost na Slovensku investuje 191 miliónů eur

Tchajwanská společnost AU Optronics investuje 191,3 miliónu eur (asi 4,97 miliardy Kč) do výstavby závodu na výrobu komponentů k LCD televizorům na Slovensku. Vyplývá to z návrhu investiční smlouvy, který dnes schválila slovenská vláda.

Foto: Právo

Článek

Nový závod bude stát u Trenčína a slovenská vláda už firmě schválila investiční pomoc. Investor by měl přímo vytvořit asi 1300 pracovních míst.

Kabinet firmě schválil investiční pomoc ve výši 38,27 miliónu eur (asi 993,3 miliónu Kč) a větší část investiční pobídky by měla směřovat na získání majetku. Sleva na dani dosáhne 7,33 miliónu eur (asi 190,3 miliónu Kč). Podle dřívějších informací některých médií by díky investici mohly nepřímo vzniknout další tisíce pracovních míst.

Stát podpoří investici i návratnou půjčkou ze státních finančních aktiv ve výši 5,62 miliónu eur (asi 145,9 miliónu Kč) na výkup pozemků. Dalších asi 30 miliónů eur (zhruba 778,7 miliónu Kč) by měl vynaložit na rozvoj trenčínského regionu v souvislosti s přípravou lokality.

Investice společnosti AU Optronics posílí pozici slovenského elektrotechnického průmyslu, který na Slovensku patří k hlavním výrobním odvětvím. K nejdůležitějším firmám se řadí závody koncernu Samsung v Galantě a Voderadech, továrna Sony v Trnavě a závody firem Panasonic či Osram. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám