Hlavní obsah

Tisíce zemědělců protestovaly v Praze

Novinky, toh
Aktualizováno

Na tři tisíce zemědělců ve středu zaplavily kolem 11. hodiny Hradčanské náměstí před Pražským hradem. Hlavním cílem protestů bylo navýšení agrárního rozpočtu na příští rok o 1,5 miliardy korun. Po projevech zamířili farmáři na Malostranské náměstí směrem k budově Sněmovny, kde předali poslancům své požadavky. Po cestě k poslancům prorazili zemědělci policejní kordon. Na výzvu předsedy Agrární komory Jana Veleby se kolem 13:00 začali demonstranti rozcházet.

Článek

Již krátce po jedenácté hodině začali agrárníci na Hradčanském náměstí s projevy. Demonstranti byli kromě transparentů vybaveni píšťalkami. Poté vyrazili na pochod k Malostranskému náměstí, kam za doprovodu policejního kordonu dorazili po poledni.

Stovky zemědělců pak zaplnily prostor před Sněmovnou, ačkoli k samotné Sněmovně měli původně jít s deklarací jen jejich zástupci. Zbytek demonstrantů měl pokračovat na Malostranské náměstí, kde měla protestní akce končit.

Policie ale na Malostranském náměstí podle šéfa Agrární komory Jana Veleby shromáždění neumožnila, přestože bylo řádně nahlášeno. Proto zemědělští předáci vyzvali demonstranty, aby se s nimi přesunuli před budovu parlamentu do Sněmovní ulice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zhruba tři tisíce zemědělců vyšli na pochod z Hradčanského náměstí na Malostranské.

Na začátku Sněmovní ulice se pohybu průvodu v čele s kapelou Šohajka snažil zabránit policejní kordon, po několika minutách ale davu s cepy a transparenty uvolnil cestu a ten poté ulici zcela zaplnil včetně kapely a doprovodného vozu s tlampači.

Policie tvrdí, že její příslušníci žádný kordon ve Sněmovní ulici nevytvořili a pouze doprovázeli demonstrující zemědělce. "K žádnému konfliktu nedošlo," řekla mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zemědělci se dožadují více peněz v rozpočtu.

Demonstranti před Sněmovnou, kde se právě jednalo o rozpočtu na příští rok, pískali a do tlampače porovnávali výkupní ceny zemědělských komodit v ČR a EU.

Protestům zůstala okna Sněmovny zavřena

Zhruba v tu chvíli v jednacím sále Sněmovny požádal ministr obrany Martin Barták předsedajícího Vojtěcha Filipa (KSČM), jestli by mohla být otevřena okna. "Kdybychom otevřeli okna, slyšíte demonstraci českých zemědělců týkající se státního rozpočtu České republiky na rok 2010. Myslím si, že klimatizace funguje, budeme pokračovat v rozpravě. Kdo má zájem, samozřejmě může mezi demonstrující zemědělce vyjít,“ odvětil předseda komunistů Filip. 

S protestujícími zemědělci se před budovou Sněmovny setkali a podpořili je šéf sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda poslanců KSČM Kováčik. Poslanci pak obdrželi od předáků petici a zemědělci se za zpěvu písně "Ach synku, synku" začali před 13:00 rozcházet.  

Podle Knolové demonstrace dopravu v hlavním městě nijak vážně nepoznamenala. Odhady počtu demonstrantů se ovšem rozcházejí. Zatímco policie uvádí kolem dvou tisíc lidí, Agrární komora počet stanovila na 4500.

Rozpočet zničí naší konkurenceschopnost, bojí se farmáři

Požadovaných 1,5 miliardy korun má podle Agrární komory zajistit, aby nebyl rozpočet zemědělství v roce 2010 nižší než letošní. Peníze mají pomoci dorovnat přímé platby, a zabránit tak prohloubení rozdílů v dotacích mezi českými farmáři a jejich kolegy ve starých členských zemích EU. Ti stále berou na dotacích víc než zemědělci ze zemí, které do unie vstupovaly od roku 2004.

Zemědělci se proto obávají, že jim kvůli konkurenci ze zahraničí v budoucnu hrozí zánik. Agrární komora také uvedla, že požaduje jmenování odborníků ze zemědělství do řídicích funkcí ministerstva.

V letošním roce již Agrární komora svolala jednu demonstraci, a to proti nízkým výkupním cenám mléka. [celá zpráva]

Peníze zřejmě nedostanou

Občanští demokraté zemědělcům vzkázali, že dalších peněz se zřejmě nedočkají. "V souvislosti s přípravou rozpočtu na rok 2010 je ODS přesvědčena, že není možné jakkoli navyšovat již tak vysoký navržený deficit a posilovat kapitoly, které představují spotřebu, na úkor investičních výdajů rozpočtu,“ uvedl místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám