Hlavní obsah

Poslanci se chystají na rozpočet, chtějí přesunout miliardy

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ČSSD, lidovci a komunisté, ale i poslanci TOP 09, chtějí v rozpočtu, který, předložila vláda Jana Fischera, přesunout celkem více než 16 miliard korun. Celé úterý probíhala zákulisní jednání, ve kterých jednotlivé poslanecké kluby sháněly další hlasy. Sněmovna by měla rozpočet ve druhém čtení projednat ve středu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Jsem si vědom toho, že v debatě zase rozkvete tisíce lotosových květů, jak už to v tomto domě bývá,“ poznamenal Fischer.

Vytváření hlasovacích koalic se ale nelíbí ODS. „Vedle úřednické vlády Jana Fischera tu opravdu může vzniknout za kulisami demokratických hlasování pokoutní vláda Jiřího Paroubka, socialistů, komunistů a několika dalších jednotlivců,“ prohlásil předseda ODS Mirek Topolánek.

Občanští demokraté by podle něj jen těžko hlasovali pro takový rozpočet, ve kterém by případná hlasovací koalice například soc. dem., komunistů a lidovců prosadila pozměňovací návrhy na přesun peněz do spotřeby. ODS by to považovala za zpochybnění mandátu Fischerovy vlády.

„Vážně se obáváme, že ve Sněmovně už existuje hlasovací koalice, která chce prosadit navzdory dohodám své populistické návrhy,“ řekl Topolánek. ODS je podle svého předsedy ochotna podpořit pouze minimální přesuny peněz mezi kapitolami rozpočtu a to především na investice.

„Nebráním se určitým přesunům mezi kapitolami, ale každé zvýšení by mělo být vykompenzováno snížením jinde,“ říká ministr financí Eduard Janota.

Zatím není jasné ani to, z jakých kapitol by se měly peníze na jednotlivé pozměňovací návrhy převádět. Poslanci totiž na minulé schůzi schválili základní parametry rozpočtu, takže není možné zvyšovat příjmy, výdaje ani schodek. Deficit rozpočtu činí 162,7 miliardy při příjmech 1,022 biliónu korun a výdajích ve výši 1,184 biliónu.

Soc. dem. chce udržet platy

ČSSD chce při projednávání rozpočtu zvýšit proti původnímu návrhu přímé platby zemědělcům o 1,5 miliardy, příspěvek pro poskytovatele sociálních služeb o 3 miliardy a platy zaměstnanců ve veřejném sektoru o 7 miliard korun. ČSSD žádá zamezit snížení platů ve veřejném sektoru o čtyři procenta, který už dříve schválila Sněmovna.

Peníze na navýšení by soc. dem. chtěli vzít z rozpočtu ministerstev financí, obrany a dopravy a z kapitoly všeobecná pokladní správa. „Dívali jsme se na položky, které meziročně rostou,“ řekl první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

TOP 09 bude podle svého prvního místopředsedy Miroslava Kalouska navrhovat úpravu ve vnitřní struktuře státního rozpočtu, která spočívá v mírném snížení vládní spotřeby v jednotlivých kapitolách o celkem 2,033 mld. Kč. Tyto prostředky by pak byly v průběhu roku 2010 použity na kompenzaci propadů rozpočtových příjmů v obcích a městech do 10 000 obyvatel v maximální výši 517 Kč na jednoho obyvatele.

„Uvědomujeme si, že se nejedná o systémové řešení, je to řešení krizové, proto také nemůže být ideální. Jeho přijetí však bude znamenat významnou pomoc pro běžný život 4 milionů občanů ČR, a proto požádáme Poslaneckou sněmovnu o podporu našeho pozměňovacího návrhu,“ říká Kalousek.

Lidovci by přesunuli 4,5 miliardy korun

Lidovci navrhnou během druhého čtení celkem tři změny za 4,5 miliardy korun. Podle místopředsedkyně strany Michaely Šojdrové bude KDU-ČSL prosazovat zachování mateřské na letošní úrovni, což podpořili i soc. dem.

Snížení příspěvku v mateřství bylo schváleno v září ve vládním úsporném balíčku, a to ze současných 70 procent vyměřovacího základu na 60 procent. Žena, která před nástupem na mateřskou brala 20 000 korun hrubého, by tak v příštím roce dostávala o 2000 korun méně, než kdyby přivedla potomka na svět už letos. KDU-ČSL chce prosadit i dorovnání přímých plateb zemědělcům a navýšení rozpočtu sociálních služeb nejméně o tři miliardy korun.

Fischer si dokáže představit o dvě či tři miliardy vyšší než navržené výdaje z rozpočtu na sociální služby, nesmí se ale zvýšit rozpočtový schodek. Proto je podle šéfa úřednické vlády potřeba dál jednat o tom, kde peníze na zvýšení výdajů vzít.

Změny by se podle něj neměly dotknout Fondu dopravní infrastruktury, který patří mezi priority vlády. Z Fondu dopravní infrastruktury by však chtěla čerpat peníze na své návrhy většina politických stran.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám