Hlavní obsah

Češi se stále ve velkém stěhují na venkov, hlavně do satelitů

Novinky, Tomáš Holý

Češi se v posledních letech ve velkém stěhují do satelitů, tedy nově zastavěných oblastí vznikajících poblíž vesnic a měst. V některých obcích blízko velkých měst mnohdy vzrostl počet obyvatel za osm let až o dvacet procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

V Česku jsou však mnohá satelitní města pouze umělé projekty v polích bez infrastruktury či kulturního vyžití.

Článek

V takzvané suburbanizaci dotahuje Česko celosvětový trend. Mnohé obyvatele ale čeká místo venkovské idylky nemálo problémů.

Podle ČSÚ jen v letech 2000 až 2008 počet obyvatel na venkově v průměru vzrostl. Na vesnicích do tří tisíc lidí žilo na konci loňského roku na 30 procent všech obyvatel ČR. Vyplývá to ze studie, která srovnává život na vesnici a ve městě.

Tato analýza uvádí, že mohutná vlna suburbanizace je především kolem hlavního města, ale i kolem Brna či Plzně.

„Je to trend, který ve světě trvá již 25 let. Lidé odcházejí z center měst, kde se s dětmi nedá žít,“ uvedl odborník přes realitní trh Jiří Pácal ze společnosti Central Europe Holding.

Podle něj však Česká republika neudržela krok v jednom podstatném bodě. Zatímco ve světě satelity vznikaly jako plnohodnotné vesnice a města, tedy s obchody, kiny či zdravotními středisky, v tuzemsku šlo mnohdy jen o umělé projekty v polích.

Místo poklidného bydlení musí lidé řešit dojíždění autem i kvůli drobnosti, kterou zapomněli koupit k nedělnímu obědu. Kromě mnoha ulic s domy a spousty sousedů je už nečeká vlastně nic.

„Je to náš extrém. Satelitní městečka často nenavazovala na stávající obce. To je věc, která tady neměla být. Byla to chyba zastupitelstev, že takovou výstavbu povolila,“ uvedl Pácal.

Hned u Prahy lze najít mnoho míst, kde příliv nových obyvatel obec doslova zahltil. Například v Jesenici u Prahy se počet obyvatel zněkolikanásobil, neúměrně zatěžovány jsou i Roztoky u Prahy.

Kdy přišel boom satelitů?

V Česku se budování satelitních míst rozmohlo v polovině devadesátých let. Do té doby se zejména díky industrializaci lidé stěhovali spíše do měst. V roce 1995 nastal obrat. Lidé začali odcházet z paneláků, stavěli domy na vesnicích. Plnili si tak představu žít v klidu, ale pracovat ve městě.

Pácal upozorňuje, že trend suburbanizace ještě nějakou dobu vydrží. Do budoucna však hrozí, že některé špatně promyšlené satelity se opět vybydlí. Také je však možné, že domy budou v takovýchto lokalitách špatně prodejné, proto některým nezbude, než v nich zůstat.

Některé vesnice přesto mizí před očima

Přestože by se mohlo zdát, že venkov ožívá novými obyvateli, stále se najdou místa, která doslova vymírají. Především ta, kde není v dosahu velké město s pracovními příležitostmi, třeba horské oblasti. Příkladem může být oblast Jeseníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám