Hlavní obsah

Rozpočet je v největším schodku v historii Česka

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Státní rozpočet České republiky se během listopadu dostal do nejhoršího schodku v historii země. Není to však žádné velké překvapení. Kvůli hospodářské krizi bude rozpočet v obřím deficitu i příští rok. Na konci listopadu se dostal do schodku 169,4 miliardy korun.

Foto: Colin Braley, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jen pro srovnání, loni se při přípravě rozpočtu na letošní rok počítalo se schodkem pouze 38,1 miliardy korun.

Ministerstvo financí však uvedlo, že již v pondělí celkové výdaje státu vysoce převyšovaly příjmy. Ty činily pouze 873,4 miliardy korun, stát naopak utratil již 1,042 biliónu korun.

"Příjmy tak byly proti listopadu 2008 nižší o 73,6 mld. Kč. Na meziročním poklesu se podílely především příjmy z daní a poplatků (pokles o 53,3 mld. Kč)," uvedlo ministerstvo.

Co se týče výdajů, tak největší položku tvoří sociální dávky. Na nich bylo vyčerpáno již 390,6 miliardy korun. Z toho šlo na důchody 308,6 miliardy korun. Stát také kvůli krizi vydal více na podpoře v nezaměstnanosti, lidé bez práce dostali od státu do konce listopadu 13,8 miliardy korun. To je proti loňsku více než dvakrát tolik.

Evropská komise se zlobí

V příštím roce by měl stát hospodařit se schodkem 163 miliard korun. Nutné je dodat, že špatné hospodaření netrápí jen Česko, ale například i mnoho evropských zemí.

Špatně udržitelné státní rozpočty již kritizovala i Evropská komise. Ta má členské státy podle hospodaření s veřejnými financemi rozděleny na tři skupiny. Česko patří do té nejhorší skupiny, v ní je téměř polovina EU, celkem 13 zemí. [celá zpráva

Pokud se nepodaří ČR do budoucna deficit veřejných financí snížit, hrozí zemi ze strany EU finanční sankce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám