Hlavní obsah

ČEZ věděl o razii pět dní předem, EK to chce vyšetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti ČEZ, Severočeské doly a Energetický a průmyslový holding věděly o chystané razii Evropské komise uvnitř těchto firem ještě předtím, než komisaři do Prahy přiletěli.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

Informovaly o tom Lidové noviny. Podle jejich zdrojů se tyto informace dostaly do rukou uvedených společností z brněnského sídla Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jeho šéf Petr Rafaj to ale popírá.

Evropská komise chce vyšetřit, odkud informace o kontrole unikly. "Konkrétní kroky, jak provedeme vyšetřování, ale nemohu uvést," řekl deníku mluvčí eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Jonathan Todd s tím, že podle evropských regulací mají členské země povinnost spolupracovat s komisí ve vyšetřování monopolních praktik. Součástí toho je závazek nemařit práci vyšetřovatelů.

Inspekce EK prováděla razii v sídle ČEZ a Energetického a průmyslového holdingu minulý týden. Prošetřuje, zda případné narušení hospodářské soutěže na českém velkoobchodním trhu s elektřinou neposílilo postavení ČEZ.

"Informace o zásahu kontrolorů z Evropské komise jsme dostali vcelku podrobné. Byli jsme informováni o tom, kdy tu budou, kolik jich sem přijde, kam se půjde... všechno jsme věděli zhruba čtyři až pět dní dopředu. U nás všichni na úřadu jsme to věděli," řekl šéf ÚOHS Rafaj, který ale současně odmítl, že informace o razii unikly z jeho úřadu.

Skartovačky jely naplno

Zástupci zmíněných firem ale tvrdí, že se o chystané razii dozvěděli až ze zprávy z médií. Podle informací LN se však ve všech třech podnicích ještě před kontrolou z komise likvidovaly dokumenty a data z počítačů. "Skartovačky jely naplno," uvedl zdroj ze společnosti ČEZ.

"To je absolutní nesmysl. Kdybychom to udělali a kontroloři se to dozvěděli, tak dostaneme pokutu jen z principu," tvrdí generální ředitel ČEZ Martin Roman. Podobně reagoval mluvčí Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Martin Maňák.

Reklama

Související články

Evropská komise provedla razii v ČEZu a J&T

Evropská komise (EK) v úterý zahájila řízení proti společnostem ČEZ a J&T, ve kterém prověřuje jejich chování na českém energetickém trhu. Informoval o tom...

Výběr článků

Načítám