Hlavní obsah

Češi loni snědli méně chleba a mléčných výrobků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba chleba v Česku přepočtená na osobu v loňském roce meziročně klesla, Češi také snědli méně pšeničného pečiva. Obyvatelé České republiky loni omezili také konzumaci masa, mléka a mléčných výrobků a cukru. Zvýšila se naopak spotřeba trvanlivého pečiva, ovoce a kakaových výrobků. Spotřeba zeleniny a alkoholu zůstala na úrovni roku 2007. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Tuzemská spotřeba chleba se loni meziročně snížila o 12,5 procenta na 44,1 kilogramu na osobu a rok, Češi také snědli o 7,3 procenta méně pšeničného pečiva, průměrně 44,6 kilogramu. Naopak o více než 15 procent na 9,8 kilogramu na osobu vzrostla spotřeba trvanlivého pečiva.

Spotřeba masa na osobu meziročně klesla o 1,1 kilogramu na 80,4 kilogramu. Na poklesu se stejnou měrou podílelo maso vepřové i hovězí. Spotřeba naopak stoupla u zvěřiny díky většímu odstřelu zvěře v loňském roce, uvedli statistici.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků poklesla o 1,9 kilogramu na 242,7 kilogramu na osobu. Zatímco konzumního mléka lidé vypili v průměru o téměř pět kilogramů více než před rokem, spotřeba sýrů se snížila zhruba o šest procent na 12,9 kilogramu.

Obyvatel České republiky loni snědl průměrně 89,1 kilogramu čerstvého ovoce, což bylo meziročně o 4,3 procenta více. Na tomto zvýšení se podílela zejména vyšší spotřeba jablek, vinných hroznů a jižního ovoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám