Hlavní obsah

Čína odmítla výzvy ke zpevnění domácí měny

– Nan-ťing

Čína v pondělí odmítla výzvy, aby umožnila zpevnění domácí měny. Čínský premiér Wen Ťia-pao po jednáních s představiteli Evropské unie upozornil, že silnější domácí měna by mohla mít negativní dopad na hospodářský růst. Uvedl rovněž, že Čína dělá vše, co je v jejích silách, aby snížila emise skleníkových plynů.

Článek

Wen označil výzvy ke zpevnění čínského jüanu za nepoctivé. "Za této mezinárodní finanční krize, jakou bylo v historii zřídkakdy vidět, přináší udržování základní stability jüanu prospěch vývoji čínského hospodářství i oživení světové ekonomiky," prohlásil. "Některé země nyní na jednu stranu chtějí zhodnocení jüanu, ale na druhé straně se zapojují do nestydatého obchodního protekcionismu vůči Číně. To je nepoctivé," dodal.

Řadu opatření k omezení dovozu z Číny přijaly v poslední době Spojené státy, které se již řadu let v obchodu s Čínou potýkají s rekordními deficity. Podle řady amerických výrobců je uměle nízký kurz čínského jüanu jednou z forem subvencování čínského exportu. "Vzhledem k současným komplexním ekonomickým podmínkám musíme obchodní spory řešit přiměřeně, a ne se uchylovat k protekcionismu," řekl čínský premiér.

Velké schodky při obchodování s Čínou vykazuje rovněž EU, kam směřuje zhruba 20 procent čínského exportu. EU je tak pro Čínu největším trhem. Představitelé eurozóny již v neděli uvedli, že Čína by měla nechat jüan zpevňovat vůči euru a dalším hlavním světovým měnám. "Myslíme si, že uspořádané a postupné zpevňování kurzu jüanu bude v nejlepším zájmu Číny a globální ekonomiky," prohlásil lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který jednání o ekonomických otázkách za eurozónu vede.

Čínské představitele se o naléhavosti zásahu proti slabému jüanu snažil přesvědčit i předseda Evropské komise José Manuel Barroso. "Vzhledem k tomu, že jejich měna je určitým způsobem navázána na dolar, je faktem, že to evropské ekonomice způsobuje problémy," řekl Barroso po pracovní večeři s čínským premiérem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám