Hlavní obsah

Letecké společnosti už rok nesnížily palivové příplatky

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se ceny ropy, a tedy i leteckého paliva letos vyvíjejí příznivě, většina aerolinek za celý uplynulý rok nesnížila palivové příplatky, o které cestujícím navyšují ceny letenek. Důvodem je snaha vylepšit si v krizi své hospodaření.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Například zpáteční letenku Praha–Londýn s odletem z Ruzyně 16. prosince a návratem do Prahy o den později bylo v tomto týdnu možné u Českých aerolinií (ČSA) přes internet pořídit za velmi přijatelných 4215 korun.

K tomu si ovšem ČSA účtují ještě palivový příplatek a letištní poplatky za 2604 Kč a servisní poplatek 590 Kč. Celkem by tak cestující musel za zmíněnou cestu uhradit 7409 korun.

Na vývoj cen ropy se ohled téměř nebere

Jak Právu sdělila mluvčí ČSA Hana Hejsková, na pravidelných linkách této letecké společnosti je palivový příplatek 750 Kč v jednom směru, při zpáteční letence tedy 1500 Kč.

„Obecně lze konstatovat, že ve druhém loňském pololetí ani letos jsme naprostou většinu sazeb palivových příplatků nijak významně neměnili. Nicméně u charterové dopravy ČSA vždy přistupují ke každému partnerovi a každé smlouvě individuálně,“ uvedla Hejsková.

Jinou strategii zvolily velké evropské letecké společnosti. British Airways palivové příplatky zredukovaly v říjnu 2008, od té doby však už ne. Německá Lufthansa snížila příplatky loni 16. prosince na evropských trasách z 24 na 21 eur za jeden let, a na dálkových linkách z 92 na 82 eur.

„V polovině letošního roku se ale ceny ropy vyšplhaly na hodnoty o polovinu vyšší, než dosahovaly koncem roku 2008. Proto Lufthansa vrátila výši příplatků na původní úroveň,“ sdělil Právu Jan Laštovička ze společnosti Donath-Burson-Marsteller, která v ČR Lufthansu mediálně zastupuje.

Nutno ovšem připomenout, že loni v červenci světové ceny ropy podražily na rekordních 147 dolarů za barel, pak ale začaly rychle klesat. V srpnu stál barel ropy 115 dolarů a v prosinci dokonce pouhých 46 dolarů. V současné době se cena ropy pohybuje kolem 75 USD/barel, a je tedy stále o polovinu lacinější než v červenci 2008. Palivové příplatky tedy tomuto vývoji zdaleka neodpovídají, a jsou notně nadsazeny.

Letenky naopak zlevnily až o 30 %

Dobrou zprávou pro cestující naopak je, že v důsledku úbytku cestujících jsou letecké společnosti nuceny snižovat ceny letenek. Za letošních prvních pět měsíců tak byla průměrná cena letenky u ČSA 133 eur, o 9,2 procenta nižší než ve stejném loňském období. Air France snížila průměrnou cenu letenek na 137 eur (minus 23,2 %), British Airways na 135 eur (minus 12,2 %), a Lufthansa dokonce na 115 eur, když meziročně zlevnila o třicet procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám