Článek
Podle průzkumu CVVM, který proběhl ještě před ekonomickou krizí, se denně vařilo v 53 procentech domácností, několikrát týdně pak v 39 procentech. Nikdy se nevařilo pouze v jednom procentu českých domácností.
Podle odborníků se podíl domácností, ve kterých se vaří, v době krize ještě podstatně zvýšil. Například čtyřčlenná rodina utratí při jídle v provozovně rychlého občerstvení nejméně 300 Kč, při domácím vaření ji ale čtyři běžná jídla vyjdou zhruba na polovinu. Při návštěvě restaurace je tento rozdíl ještě daleko vyšší.
Jídlo připravené z čerstvých surovin má nejen význam pro zdravou výživu, ale i vliv na některé nemoci
Domácí strava může být i zdravější
Navíc velký výběr jídel umí uvařit v Česku podle CVVM 73 procent žen a 16 procent mužů.
„Vaření doma a jídlo připravené z čerstvých surovin mají nejen význam pro zdravou výživu, pokud se používají dobré suroviny, ale i vliv na některé nemoci,“ potvrdil Právu docent Ladislav Horák z FN Královské Vinohrady, který se zabývá nemocemi zažívacího traktu.
Podle něj zejména dětem vadí smažené hranolky, pizzy, kečupy a tukem přetékající opečená mletá masa. Podle psychologů navíc společné jídlo přispívá i k většímu udržení soudržnosti rodiny. Možná i právě proto vařit hodně jídel umějí lidé, kteří žijí v partnerských vztazích, tedy ti, kteří jsou motivováni i tím, že jídlem dělají radost druhým.
Oblíbená jídla některých českých politiků: | |
---|---|
Miroslav Kalousek, TOP 09 | Maso, takže můj nejmilejší dezert by byl řízek mezi dvěma roštěnkami. |
Bohuslav Sobotka, první místopředseda ČSSD | Nudle s mákem. |
Petr Gandalovič, místopředseda ODS | Zeleninová a italská jídla. |
Jiří Dolejš, poslanec za KSČM | Steak, kuře a omáčky. |
Martin Ander, místopředseda SZ | Brambory s omáčkou z dýně s opečeným marinovaným rostlinným masem robi. Jsem už 16 let vegetariánem. |
Maminka místo kuchařky
Češky se podle průzkumu CVVM naučily vařit především tak, že to okoukaly od maminky či od babičky. Přes polovinu populace umí vařit i bez toho, aby nahlížela pilně do kuchařských knih. Kuchařské knihy jsou však velmi oblíbené, většina rodin jich má doma několik, žádnou kuchařku nemají pouze tři procenta z těch, kteří umějí vařit.
Češky a Češi při vaření i hodně experimentují. Vyměňují si recepty (85 % dotázaných) či využívají recepty a kuchařské předpisy získané v televizních kulinářských pořadech a tisku.
Kynuté knedlíky vedou, ČR má problémy s obezitou
Z tradičních českých jídel se v domácnostech nejčastěji vaří kynuté knedlíky (téměř sto procent domácností), následovány česnečkou, cmundou (bramborákem) a vdolky. Tato jídla ochutnal alespoň jednou v životě snad každý Čech a Češka.
Podle lékařů je hodně Čechů a Češek obézních. Vina ale není jen v tradiční české kuchyni, která nepatří k těm, nad níž by dietologové jásali. Kynuté knedlíky se sice ve třech čtvrtinách českých domácností často připravují, ale stravovací zvyky Čechů a Češek se během dvaceti let změnily.
Podle statistiků jíme více zeleniny, méně tuků. Podle lékařů se ale současně především přejídáme, jíme ve chvatu a málo se pohybujeme. „Jídlo by mělo být jako obřad, v klidu a pohodě,“ podotýká docent Horák.
Z dalších tradičních českých jídel lidé znají a umí vařit i ikonu české kuchyně – knedlík, vepřovou a zelí, kulajdu, kyselo, guláše a péci koláče.
Snídáme mimo domov
Alespoň několikrát do měsíce se přesto na jídle staví v restauracích 3/4 obyvatel. Zejména mladí lidé žijící single si zvykají v současné době snídat mimo domov.
To potvrzuje například Drahomíra Jiráková z McDonald’s. Tržby rostou, nabízíme už 144 modifikací dětského menu Happy Meal. Jako snídaně jsou nejčastěji vyhledávány Café Latte a sendvič s vepřovým masem, opravdu oblíbenými jsou míchaná vajíčka se šunkou, dodává.