Hlavní obsah

Krize vrátila Čechy ke sporákům

Právo, Jiří Vavroň

Stále více českých domácností se i přes masivní nabídky fast foodů, pizzerií či asijských restaurací znovu vrací ke sporáku a domácímu vaření. Uvaření jídla totiž v době krize, kdy řadě rodin citelně poklesly příjmy, vyjde podstatně levněji než návštěva restaurace. Přitom české rodiny patří tradičně k domácnostem, ve kterých se i v mezinárodním srovnání hodně vaří.

Foto: Profimedia.cz

Domácí vaření může být i zdravější, pokud se jídla připravují například z čerstvé zeleniny

Článek

Podle průzkumu CVVM, který proběhl ještě před ekonomickou krizí, se denně vařilo v 53 procentech domácností, několikrát týdně pak v 39 procentech. Nikdy se nevařilo pouze v jednom procentu českých domácností.

Podle odborníků se podíl domácností, ve kterých se vaří, v době krize ještě podstatně zvýšil. Například čtyřčlenná rodina utratí při jídle v provozovně rychlého občerstvení nejméně 300 Kč, při domácím vaření ji ale čtyři běžná jídla vyjdou zhruba na polovinu. Při návštěvě restaurace je tento rozdíl ještě daleko vyšší.

Jídlo připravené z čerstvých surovin má nejen význam pro zdravou výživu, ale i vliv na některé nemoci
doc. Ladislav Horák, FN Královské Vinohrady

Domácí strava může být i zdravější

Navíc velký výběr jídel umí uvařit v Česku podle CVVM 73 procent žen a 16 procent mužů.

„Vaření doma a jídlo připravené z čerstvých surovin mají nejen význam pro zdravou výživu, pokud se používají dobré suroviny, ale i vliv na některé nemoci,“ potvrdil Právu docent Ladislav Horák z FN Královské Vinohrady, který se zabývá nemocemi zažívacího traktu.

Podle něj zejména dětem vadí smažené hranolky, pizzy, kečupy a tukem přetékající opečená mletá masa. Podle psychologů navíc společné jídlo přispívá i k většímu udržení soudržnosti rodiny. Možná i právě proto vařit hodně jídel umějí lidé, kteří žijí v partnerských vztazích, tedy ti, kteří jsou motivováni i tím, že jídlem dělají radost druhým.

Oblíbená jídla některých českých politiků:
Miroslav Kalousek, TOP 09Maso, takže můj nejmilejší dezert by byl řízek mezi dvěma roštěnkami.
Bohuslav Sobotka, první místopředseda ČSSDNudle s mákem.
Petr Gandalovič, místopředseda ODSZeleninová a italská jídla.
Jiří Dolejš, poslanec za KSČMSteak, kuře a omáčky.
Martin Ander, místopředseda SZBrambory s omáčkou z dýně s opečeným marinovaným rostlinným masem robi. Jsem už 16 let vegetariánem.

Maminka místo kuchařky

Češky se podle průzkumu CVVM naučily vařit především tak, že to okoukaly od maminky či od babičky. Přes polovinu populace umí vařit i bez toho, aby nahlížela pilně do kuchařských knih. Kuchařské knihy jsou však velmi oblíbené, většina rodin jich má doma několik, žádnou kuchařku nemají pouze tři procenta z těch, kteří umějí vařit.

Češky a Češi při vaření i hodně experimentují. Vyměňují si recepty (85 % dotázaných) či využívají recepty a kuchařské předpisy získané v televizních kulinářských pořadech a tisku.

Kynuté knedlíky vedou, ČR má problémy s obezitou

Z tradičních českých jídel se v domácnostech nejčastěji vaří kynuté knedlíky (téměř sto procent domácností), následovány česnečkou, cmundou (bramborákem) a vdolky. Tato jídla ochutnal alespoň jednou v životě snad každý Čech a Češka.

Podle lékařů je hodně Čechů a Češek obézních. Vina ale není jen v tradiční české kuchyni, která nepatří k těm, nad níž by dietologové jásali. Kynuté knedlíky se sice ve třech čtvrtinách českých domácností často připravují, ale stravovací zvyky Čechů a Češek se během dvaceti let změnily.

Podle statistiků jíme více zeleniny, méně tuků. Podle lékařů se ale současně především přejídáme, jíme ve chvatu a málo se pohybujeme. „Jídlo by mělo být jako obřad, v klidu a pohodě,“ podotýká docent Horák.

Z dalších tradičních českých jídel lidé znají a umí vařit i ikonu české kuchyně – knedlík, vepřovou a zelí, kulajdu, kyselo, guláše a péci koláče.

Snídáme mimo domov

Alespoň několikrát do měsíce se přesto na jídle staví v restauracích 3/4 obyvatel. Zejména mladí lidé žijící single si zvykají v současné době snídat mimo domov.

To potvrzuje například Drahomíra Jiráková z McDonald’s. Tržby rostou, nabízíme už 144 modifikací dětského menu Happy Meal. Jako snídaně jsou nejčastěji vyhledávány Café Latte a sendvič s vepřovým masem, opravdu oblíbenými jsou míchaná vajíčka se šunkou, dodává.

Anketa

Vaříte doma nebo se stravujete v restauracích a jídelnách?
Většinou doma
33,3 %
Zhruba půl na půl
33,3 %
Většinou venku
33,4 %
Celkem hlasovalo 76525 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám