Hlavní obsah

Na Štědrý den zavře většina řetězců ve 14:00

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní řetězce Tesco, Kaufland, Billa, Makro a Globus letos na Štědrý den pustí ve 14:00 své zaměstnance domů. Dohodli se na tom majitelé sítí s odboráři. Pouze skupina Ahold na dohodu nepřistoupila, a tak prodejny Albert zůstanou v provozu až do 16:00. Informoval o tom předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Petr Voslař.

Článek

"Všechny významné obchodní řetězce, například Tesco, Kaufland, Billa, Makro či Globus, uzavřou na Štědrý den své provozní jednotky ve 14:00. Výjimkou je společnost Ahold, která přes džentlmenskou dohodu jediná nedodržela příslib uzavření prodejen v tuto dobu," uvedl v pátek Voslař.

Mluvčí společnosti Ahold Libor Kytýr v pátek potvrdil, že některé hypermarkety Albert budou na Štědrý den otevřeny až do 16:00. Delší otevírací dobu Kytýr zdůvodnil tím, že společnost chce vyjít vstříc zákazníkům, kteří nakupují na poslední chvíli.

Otevírací dobu letos na Štědrý den naopak zkrátila společnost Tesco Stores ČR. Zatímco loni byla část hypermarketů Tesco na Štědrý den otevřena až do 15:00, tak letos budou obchody Tesco fungovat maximálně do 14:00.

Odborový svaz pracovníků obchodu OSPO nedávno vyzval všechny obchodní řetězce, aby se letos nepředháněly, který z nich bude mít o Vánocích déle otevřeno a například na Štědrý den zavíraly nejpozději ve 14:00. Zaměstnanci obchodních řetězců by díky tomu měli mít podle odborářů více času na oslavu vánočních svátků v rodinném kruhu.

Provozní doba obchodů není v Česku nijak omezena. Zákonodárci z řad ČSSD a KSČM se sice v roce 2005 pokoušeli zakázat noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, pro svůj návrh ale nezískali dostatečnou podporu. Provozovatelé obchodních řetězců tehdy namítali, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci obchody přišly o zákazníky a musely by propustit část zaměstnanců.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám