Hlavní obsah

Janota chystá snížení odměn úředníků ve vedení státních firem

Ministr financí Eduard Janota chystá zásadní změny v systému odměňování zástupců státu ve vedení společností, kde má stát podíl. Změna by se měla týkat především členů dozorčích rad a představenstev. Uvedl to mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle něj lze předpokládat snížení odměn.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financi Eduard Janota

Článek

"Ministr tomu chce dát jasnější pravidla, než tomu bylo doposud," uvedl Jakob. Ministerstvo nyní pracuje na analýze, která má vnést světlo do často neprůhledných finančních toků ve vedení státních či polostátních společností. S návrhem změn chce jít Janota v nejbližší době na poradu ekonomických ministrů a za premiérem Janem Fischerem.

Podle Jakoba není nápad bezprostřední reakcí na současnou situaci kolem odchodu manažerů Českých aerolinií. "Pan ministr to plánoval už předtím," uvedl Jakob. Kauza ČSA však zřejmě pohnula věci kupředu.

Bývalé vedení Českých aerolinií v čele s prezidentem Radomírem Lašákem si má odnést mnohamiliónové odstupné, ačkoliv společnost očekává koncem roku více než třímiliardovou ztrátu. Jak uvedl Janota pro Lidové noviny, celkem by si měl management přijít zhruba na 120 miliónů korun. Ministr to považuje za neadekvátní a hledá cesty, jak odchodné nevyplatit. [celá zpráva]

Bonusy pro vedení ČSA schválila dozorčí rada firmy těsně před koncem vlády Jiřího Paroubka za jeho ministra financí Bohuslava Sobotky. Podle místopředsedy ČSSD Sobotky se schválení bonusu odehrálo za jeho zády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám