Hlavní obsah

Elektřina příští rok zlevní, ale jen mírně

Náklady domácností za dodávku elektřiny klesnou příští rok meziročně v průměru o 3,6 procenta, přičemž úspora se bude mírně lišit podle regionů a distribuční soustavy. Cena plynu se nezvýší, naopak lze předpokládat mírný pokles. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Domácnosti, kterým dodává elektřinu společnost ČEZ, od ledna zaplatí v průměru o 3,55 procenta méně než letos. Zákazníkům společnosti E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, se ceny sníží v průměru o 3,97 procenta a zákazníkům Pražské energetiky ceny klesnou od začátku příštího roku v průměru o 3,21 procenta.

Domácnosti, které elektřinu využívají pouze k vaření, by tak měly příští rok ušetřit v průměru 320 korun. Při ohřevu vody a vaření ušetří domácnost 1100 korun, po připočtení elektrického vytápění se ušetří zhruba 3000 Kč.

Celkovou cenu elektřiny příští rok ovlivní hlavně pokles její spotřeby. Ta v ČR v minulých letech dlouhodobě rostla zhruba dvouprocentním tempem ročně. Ekonomická krize ale způsobila, že velcí a střední zákazníci omezují výrobu a elektřiny odebírají méně. "Elektřiny je více, než zákazníci potřebují, přitom dosud to bylo naopak," uvedl Fiřt.

Klesá cena takzvaného silového proudu, tedy elektřiny na výstupu z elektrárny bez započtení nákladů na distribuci. Naopak regulovaná složka ceny vzroste hlavně kvůli vyšším příspěvkům na obnovitelné zdroje energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám