Hlavní obsah

Brazílie nabídla Čechům zakázky v letectví a infrastruktuře

Novinky, Miroslav Benč (Sao Paulo)

Prezident Václav Klaus s sebou přivezl na svou návštěvu Latinské Ameriky početnou podnikatelskou misi. Ta už v Brazílii dojednává konkrétní zakázky především v oblasti letectví, energetiky a infrastruktury. Brazílie totiž hostí mistrovství světa ve fotbale v roce 2014 a pak olympiádu v roce 2016. To s sebou nese obrovské investice právě do infrastruktury.

Foto: Právo

Česko-brazilské podnikatelské fórum

Článek

Středeční česko-brazilské obchodní fórum v Sao Paulu se neslo v duchu horečných jednání. O konkrétních zakázkách jednali například zástupci Aero Vodochody se společností Embraer, což je jeden z největších producentů letadel na světě. Mělo by jít o spolupráci na velkém dopravníku KC-390. Češi nabízejí nejrůznější komponenty letadel. 

„Spíše by šlo o výrobní kooperaci obdobnou jako už Aero Vodochody má s jiným firmami. To znamená, že by se asi vyráběly komponenty, celé díly u nás a zřejmě by montáž byla v Brazílii,“ řekl novinářům v Sao Paulu Ivan Voleš z Hospodářské komory ČR.

„Jsem optimistický. Embraer je velmi důležitým dodavatelem letadel ve světě. Nyní potřebuje partnery v každém regionu. Myslím, že možnost, že bude smlouva uzavřena, je opravdu velká,“ uvedl Alencar Burti, prezident Asociace obchodních komor státu Sao Paulo.

V brazilském Recife je přitom už podepisován další kontrakt, tentokrát na dodávku letadel L-410 od společnosti Let Kunovice.

Další možné kontrakty se týkají výstavby nadzemního metra

U Brazilců prý zabodovala hlavně tramvaj designu Porsche, která jezdí v Praze. „Je zájem o dodávku dopravního systému pro saopaulská předměstí, něco podobného jako jsme realizovali v Manile - lehké metro. Dotyční pánové byli v Praze, viděli tam tramvaj designu Porsche, která se jim velice zalíbila, a rádi by něco podobného realizovali zde,“ upřesnil Voleš.

Další investice mohou jít do oblasti energetiky. Brazílie totiž plánuje výstavbu mnoha jaderných elektráren. „Brazilské autority přijaly rozhodnutí o výstavbě pěti až devíti nových jaderných bloků do roku 2030. A pro naše firmy je to pochopitelně velikánská výzva a příležitost,“ dodal náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám