Hlavní obsah

Jsme podnikatelský superstát, tvrdí studie

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů je co se týče podmínek pro podnikání kritická, ale svět nás vidí jinak. Podle mezinárodní studie banky HSBC a Future Laboratory patří ČR spolu s Polskem, Tureckem, Francií a Německem mezi podnikatelské superstáty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační koláž

Článek

„V následujícím desetiletí budou evropské ekonomice nadále dominovat Francie, Německo, Španělsko, Itálie a Británie, už jen kvůli velikosti svého trhu. Ovšem právě podnikatelské modely a finanční postřehy z menších ekonomických mocností jako je Česká republika umožní evropským firmám přehodnotit, co to znamená úspěch v podnikání,“ tvrdí Tom Savigar z Future Laboratory.

„V porovnání s ostatními evropskými zeměmi šla Česká republika do recese s nízkým rozpočtovým deficitem a vláda podnikla kroky, aby fiskální situace neznemožnila další ekonomický vývoj,“ dodal ředitel divize firemního bankovnictví české pobočky HSBC Bank Andrew Blach.

Zpráva oceňuje především sílící ekonomiku, důraz na inovace, pružný přístup k podnikání a pokračující investice do technologií. Zástupci více než dvou třetin (69 procent) oslovených firem v České republice soudí, že firmám se bude v nadcházejících letech dařit lépe, přičemž jen pět procent si myslí, že bude ekonomický vývoj naopak horší. Respondenti rovněž předpovídají, že dařit se bude zejména firmám, které vsadí na inovace (50 procent), využijí internetu (50 procent) či dají přednost investicím do technologií (43 procent).

CzechInvest: oživuje poptávka po industriálních prostorech

Pozitivní zprávou je, že v ČR po letech oživuje poptávka po velkých industriálních prostorech. Ukazují to aktuální statistiky poptávky po podnikatelských nemovitostech agentury CzechInvest za tři čtvrtletí letošního roku. Šest z deseti společností, které v prvním čtvrtletí přišly do Česka, si pro svoje podnikání vybralo nájemní prostory. Přitom ještě před dvěma lety stejných šest z deseti investorů chtělo stavět vlastní budovy. Letos je to poprvé, kdy nájem vyhledává víc investorů, než kolik jich chce stavět vlastní budovy.

Podle CzechInvestu to dokazuje že, investoři mají v Českou republiku větší důvěru, protože všeobecně platí, že čím mladší tržní ekonomika, tím víc společností chce budovy, ve kterých podnikají, raději přímo vlastnit.

CzechInvest připravil v prvním pololetí letošního roku nabídky nemovitostí přesně na míru požadavkům celkem 87 zájemců o podnikání v ČR. Databáze, ze které CzechInvest nemovitosti nabízí, obsahuje přes tisíc průmyslových zón, business parků, technologických a vědeckotechnických areálů nebo kancelářských prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám