Hlavní obsah

EU a Rusko se budou varovat před energetickým kolapsem

– Moskva
Právo, Jindřich Ginter

EU a Rusko posilují systém varování před energetickým kolapsem. Představitelé obou stran podepsali dohodu, která definuje, za jakých okolností se spustí krizový režim.

Článek

Komisař pro energetiku Andris Piebalgs a ruský ministr pro energetiku Sergej Šmatko ve středu v Moskvě podepsali memorandum o mechanismu včasného varování, které obsahuje i jasnou definici okolností, za nichž je možné tento mechanismus spustit.

Tato definice je založena na pojmu „významné přerušení dodávek“, které může být vyvoláno údržbou dotčené infrastruktury, haváriemi nebo obchodními spory.

Už nikdy více!

„Energetická krize, jakou EU zažila v lednu tohoto roku, škodí jak dodavatelským zemím, tak zemím tranzitním a cílovým. Musíme učinit vše pro to, aby se tato situaci již nikdy neopakovala,“ řekl komisař Piebalgs.

Nový mechanismus se vztahuje na ropu, zemní plyn a elektřinu a sestává ze tří základních kroků: oznámení, konzultace a provedení. Fakticky se předpokládá, že EU nebo Rusko oznámí každé riziko přerušení dodávek ropy, zemního plynu a elektřiny a vymění si své hodnocení situace.

Anketa

Obáváte se během letošní zimy energetického kolapsu?
ANO
41,2 %
NE
58,8 %
Celkem hlasovalo 430 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám