Hlavní obsah

ČSOB blokuje karty, masivní vlna podvodů zasáhla i Česko

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Petr Nový, Vladimír Michna

Všichni klienti bank, kteří letos ve Španělsku používali platební karty, mohou být nyní ohroženi. Masivní vlna podvodů se týká zejména německých Volksbank a Raiffeisenbank. Československá obchodní banka (ČSOB) na tuto hrozbu reagovala zablokováním karet vybraným klientům.

Článek

Podle banky totiž mohly být zneužity podvodníky. Novinkám to potvrdil mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

"U několika našich klientů jsme zjistili riziko, že by jejich karta mohla být zneužita. Máme podezření, že by mohly být napadeny," řekl mluvčí. Podle něj firma v těchto případech postupuje zcela standardně.

„Týká se to celého trhu, nemá to návaznost na konkrétní banku. Když vznikne podezření, nejbezpečnější je karty zablokovat. Funguje to například tak, že Visa pošle výstrahu, banky klienta varují a zablokují kartu,“ řekl Novinkám Měšťánek.

O vlně podvodů informoval list Financial Times Deutschland.

„Varování se týkalo Španělska. Počet zablokovaných karet je vyšší kvůli tomu, že se blokují karty, které klienti použili ve Španělsku,“ uvedl Měšťánek.

Ihned jsem to začala s bankou řešit a zjistilo se, ze mi někdo, když jsem byla na dovolené, kde jsem vybírala z bankomatu, moji kartu zkopíroval a teď v pátek 13. listopadu s ní platil, až v Řecku
klientka banky

„Může se to týkat i jiných jiných bank. Každá banka si to vyhodnocuje sama. Klient může pak požádat o dočasné odblokování, aby mohl provést důležité platby,“ popsal Měšťánek.

„V sobotu jsem zjistila, ze mi zmizelo z účtu několik tisíc korun. Ihned jsem to začala s bankou řešit a zjistilo se, ze mi někdo, když jsem byla na dovolené, kde jsem vybírala z bankomatu, moji kartu zkopíroval a teď v pátek 13. listopadu s ní platil, až v Řecku,“ napsala Novinkám jedna klientka.

„Banka už mi vyřizuje novou platební kartu a já doufám, ze se to brzy vyřeší a já budu mít zpět své peníze,“ dodala.  

Zavolali mi ve středu, že mi zablokují kartu

"Zavolali ve středu s tím, že mi z bezpečnostních důvodů zablokovali kartu. Pravděpodobně jsem vybíral hotovost z bankomatu, na kterém bylo namontováno nelegální čtecí zařízení," řekl Novinkám jeden z klientů banky.

"Klienta informujeme a kartu mu z preventivních důvodů zablokujeme. Případ samozřejmě poté předáváme policii," doplnil Měšťánek. Lidé se zablokovanou kartou, kteří by potřebovali uskutečnit urgentní transakci, tak ale mohou učinit.

"Banka po dohodě může kartu na danou transakci odblokovat a následně opět zablokovat," sdělil mluvčí ČSOB.

Útoky na české bankomaty se množí

Podvodníci zneužívají karty prostřednictvím tzv. skimmingu, kdy k bankomatu připojí speciální zařízení, které umí nahrát údaje z magnetického pásku karty a pomocí kamery či fotoaparátu zaznamenat její PIN, když ho držitel zadává na klávesnici bankomatu.

Zloději poté zařízení sejmou a vyrobí plagiáty karet, jimiž platí v obchodech nebo vybírají peníze z dalších bankomatů, často na jiných místech světa.

V České republice byla v říjnu zadržena první mobilní čtečka karet. Měli ji u sebe mladí Rumuni, které policie dopadla na dálnici D1. Zařízební bylo určeno pro použití v Německu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám