Hlavní obsah

Ceny výrobců v průmyslu zpomalily v říjnu pokles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ceny průmyslových výrobců v říjnu opět klesly. Meziroční snížení se ale zmírnilo na 4,6 procenta po poklesu o 5,4 procenta v září. Ceny zemědělských producentů se v říjnu snížily o 19,3 procenta. Ceny stavebních prací byly naopak vyšší o 0,3 procenta a tržních služeb o 0,9 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad.

Článek

Nejvýraznější vliv na meziroční pokles celkového indexu v průmyslu mělo podle statistiků opět snížení cen obecných kovů a kovodělných výrobků, tentokrát o 18,6 procenta. Dále zlevnění koksárenských a rafinovaných ropných produktů o 23,9 procenta a potravinářských výrobků o 5,4 procenta. Vzrostly naopak především ceny elektřiny, plynu a páry o 10,5 procenta a vody a jejích úprav a rozvodu o 6,9 procenta. "Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce klesly ceny meziproduktů o 10,4 procenta, stouply pouze ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 1,3 procenta," uvedl ČSÚ.

V meziměsíčním srovnání ceny v průmyslu klesly o 0,2 procenta. Nejvíce se snížily ceny chemických látek a výrobků o 2,4 procenta, nerostných surovin o 1,3 a potravin o 0,8 procenta. Stejně jako v meziročním srovnání stouply zejména ceny elektřiny, plynu a páry a také obecných kovů a kovodělných výrobků, shodně o 0,4 procenta.

V zemědělství ceny v rostlinné výrobě v říjnu klesly meziročně o čtvrtinu zejména v důsledku nižších cen olejnin o 31,8 procenta a obilovin o 28,8 procenta. Dále klesly ceny ovoce o 23,1 procenta a brambor o 9,7 procenta. "V živočišné výrobě byly ceny nižší o 13,1 procenta. Klesly ceny mléka o 23,0 procenta, prasat o 9,3 procenta a drůbeže o 5,3 procenta. Ceny vajec byly vyšší o 2,8 procenta," uvedli statistici.

Proti září ceny zemědělských výrobců klesly v říjnu v úhrnu o 1,6 procenta. Ceny v rostlinné výrobě se snížily o 2,7 procenta v důsledku poklesu cen brambor o 11,7 procenta a ovoce o 7,9 procenta. Ceny olejnin se snížily o 3,3 procenta a obilovin o 0,6 procenta. Vzrostly ceny zeleniny, a to o devět procent. Ceny v živočišné výrobě klesly o 0,6 procenta; snížily se ceny prasat o 4,2 procenta, skotu o 1,1 a drůbeže o 0,9 procenta. Naopak se zvýšily ceny vajec o 5,6 procenta a mléka o 1,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám