Hlavní obsah

Poslanci schválili zvýšení letošního schodku na 52 miliard

Aktualizováno

Poslanci schválili v pátek podle očekávání zvýšení letošního rozpočtového schodku asi o 14 miliard zhruba na 52 miliard korun. Podle kabinetu je změna zákona o státním rozpočtu na rok 2009 nutná, protože jinak by kvůli hospodářské krizi chyběly peníze na důchody, podpory v nezaměstnanosti a úroky ze státního dluhu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Předlohu podpořilo 112 ze 117 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti. Hlasování se zdrželi jen tři poslanci ODS a dva nezařazení. Sněmovna stihla projednat vládní novelu ve všech třech čteních. Diskuse provázely spory mezi levicí a pravicí o to, kdo může za současný stav veřejných financí.

Původní schodek činil 38,1 miliardy, nově bude představovat 52,2 miliardy. Ministerstvo financí ale očekává, že rozpočet nakonec skončí se schodkem kolem 165 miliard korun.

Vládní novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2009 bylo podle vlády nutné schválit do konce listopadu. Byl nutný pouze souhlas poslanců, Senát rozpočet neprojednává. Zákon ale musí ještě podepsat prezident.

Z dodatečných 14 miliard by mělo jít 2,485 miliardy na důchody, 1,972 miliardy na podpory v nezaměstnanosti, kraje by měly dostat 2,558 miliardy na sociální služby. Dalších 6,873 miliardy má jít na úroky ze státního dluhu, sto milionů korun navíc si vyžádají poplatky spojené s jeho obsluhou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám