Hlavní obsah

Plzeňská škodovka chce založit vlastní vysokou školu práv

Právo, Ivan Blažek

O založení vlastní vysoké školy s právním a ekonomickým zaměřením uvažuje plzeňská Škoda Holding. Škola má nést jméno po zakladateli podniku Emilu Škodovi a měla by být v Praze. Ve hře ale možná byla i Plzeň, kde zatím skandály ohrožují stávající právnickou fakultu Západočeské univerzity.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňská škodovka chce založit vlastní vysokou školu. S nápadem firma přišla v době, kdy plzeňskými právy otřásá skandál. Ilustrační foto

Článek

„Vždy se jednalo jen a výlučně o Praze,“ řekla Právu Číhová, podle níž jde ze strany Škodovky o dlouhodobý záměr. Děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil však Právu potvrdil, že ho Škodovka před několika měsíci kvůli úvahám o nové škole oslovila a podle jeho vyjádření se tehdy zřejmě skutečně jednalo o tom, že bude v Plzni. A Pospíšilovi se nápad líbil.

„Obrátili se na mne jako na plzeňského poslance. Městu i regionu by založení další vysoké školy prospělo, na Západě je ostatně běžné, že velké firmy podporují vzdělání,“ uvedl Pospíšil. Jako novopečený děkan plzeňských práv názor nezměnil: „Přirozená konkurence je dobrá věc.“

Absurdní záležitost

O projektu předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková oficiálně nic neví, podnik ji neoslovil. „Je absurdní si myslet, že dáme akreditaci soukromé právnické škole v době, kdy se potýkají s personálním zabezpečením už stávající školy. Navíc ještě žádná soukromá právnická škola v republice od nás nedostala akreditaci na magisterské studium,“ uvedla Dvořáková.

Podle Číhové ještě není stanovený žádný časový horizont, kdy by měla škola začít fungovat. „Má ale jít o prestižní vysokou školu pro zvláště nadané studenty. V pěti ročnících by jich mělo být maximálně pět set, není tedy logické, aby byla škola dislokována na více místech,“ upozornila Číhová.

„Část výuky by probíhala v angličtině a předpokládá se účast akademiků z prestižních zahraničních universit,“ uzavřela Číhová.

Reklama

Výběr článků

Načítám