Hlavní obsah

ČSOB si výrazně polepšila, vydělala přes devět miliard

Novinky, toh
Brusel
Aktualizováno

Československá obchodní banka (ČSOB) vykázala do konce září letošního roku čistý zisk 9,19 miliardy korun. Proti loňsku si polepšila o 231 procent. Nutné je však dodat, že loni banka zisk snížila kvůli odpisům toxických aktiv. Firma to sdělila v pátek v tiskové zprávě.

Článek

Banka mimo jiné uvedla, že zaznamenala meziroční růst poptávky po spotřebitelských úvěrech (o 20 procent), úvěrech ze stavebního spoření (o dvacet procent) či větší zájem o hypotéky (o 16 procent).

Do hospodaření v letošním roce se pozitivně promítlo také to, že problematická aktiva banka odepsala již na konci loňského roku. Šlo o dluhopisy CDO, s kterými obchodovala i KBC, matka ČSOB.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ta si meziročně také polepšila. V letošním třetím čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 528 miliónů eur (13,5 miliardy Kč) po ztrátě 906 miliónů eur před rokem.

KBC již dostala několikrát od belgické vlády finanční pomoc. Banka se potýkala s problémy zejména v závěru loňského roku, protože držela aktiva, na kterých výrazně prodělala. Nutné je však dodat, že obdobné problémy mělo kvůli finanční krizi mnoho bank po celém světě.

Belgický list De Tijd tento týden informoval, že KBC hodlá uvést na trh 40 procent akcií české divize ČSOB a maďarské K Bank, aby si zajistila schválení státní pomoci Evropskou unií. Tento krok by mohl být podle listu uskutečněn do poloviny příštího roku a vynést přes miliardu eur, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitel ČSOB vykázal ztrátu 22 miliard korun

Jedna z největších belgických bank KBC ve třetím čtvrtletí vykázala ztrátu 906 miliónů eur, přibližně 22 miliard korun. Potvrdila tak odhady z předešlých dnů....

Výběr článků

Načítám