Hlavní obsah

Schodek rozpočtu USA je rekordních 176,4 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký federální rozpočet skončil v říjnu deficitem 176,36 miliardy dolarů (asi 3,01 biliónu Kč). Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo financí. Říjnový deficit je rekordní a je to horší výsledek, než čekali analytici. Ti v průměru předpokládali, že deficit bude činit zhruba 150 miliard dolarů.

Článek

Rekordní byl i deficit za celý finanční rok 2009, který skončil v září. Schodek dosáhl 1,42 biliónu dolarů a byl asi o 958 miliard dolarů vyšší než ve finančním roce 2008. Z téhož roku je i předchozí rekordní schodek. Loni v říjnu deficit rozpočtu činil 155,5 miliardy dolarů.

Deficit za finanční rok 2009 představoval 9,9 procenta hrubého domácího produktu Spojených států. To je nejvyšší hodnota od druhé světové války. V roce 1945 se totiž deficit vyšplhal na 21,5 procenta HDP.

Celkově je říjnový deficit pátý největší za jakýkoli měsíc. Jinak byl letošní říjen už třináctým měsícem v řadě, kdy americký rozpočet skončil v deficitu. To je také rekord.

Ekonomové se obávají, že pokud se bude schodek dál zvyšovat, může být výsledkem růst úrokových sazeb. To by mohlo ohrozit průběh hospodářského oživení, který je pořád ještě křehký. Ekonomika se dostává z nejhlubší recese za posledních 70 let.

Injekce bankám mají na schodku lví podíl

Nerovnováha je výsledkem nižšího výběru daní, a to jak z příjmu fyzických, tak právnických osob. Příjmy se meziročně snížily o 17,9 procenta na 135,3 miliardy dolarů, výdaje klesly o 2,7 procenta na 311,7 miliardy USD.

Výdaje za loňský říjen ale zkresluje částka 33 miliard dolarů, kterou Američané vydali v rámci první podpory finančního systému. Administrativa prezidenta Baracka Obamy předpokládá, že deficit v letošním roce se bude pohybovat kolem 1,5 bilionu dolarů. To znamená, že letošek by měl být třetím rokem v řadě, kdy deficit vystoupí na další rekord.

Rekordní deficit za rok 2009 je výsledkem dopadů nejhorší recese od Velké hospodářské krize a snahy vlády podpořit ekonomiku. Administrativa použila zhruba 700 miliard dolarů na stabilizaci bank a dalších asi 787 miliard dolarů na celkovou podporu ekonomiky.

Vláda předpokládá, že deficit zůstane nad bilionem dolarů i ve finančním roce 2011. Podle prognózy z letošního srpna by deficit neměl v příštích deseti letech v žádném roce klesnout pod 739 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám