Hlavní obsah

Český průmysl byl i v září na sestupu, zřejmě naposledy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmysl se zatím drží v poklesu. Podle středečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zářijová průmyslová produkce klesla meziročně o 11,9 procenta. Podle analytiků je to zřejmě poslední výrazný propad v letošním roce. Naopak stavebnictví mírně vzrostlo, a to o 3,6 procenta.

Foto: Reuters

Článek

„Dnešní čísla jsou poslední, která vykazují takto výrazný pokles průmyslu. Loňské září bylo totiž posledním měsícem, kdy průmyslová výroba vykázala růst, a to o 9,6 %,” komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Právě kvůli tomu, že je od října loňského roku průmysl v poklesu, lze v následujících měsících očekávat zlepšení meziroční bilance.

Stejně jako v předešlých měsících i v září byla za poklesem v průmyslu zejména slabá výroba strojů a zařízení (meziroční pokles o 28,4 procenta), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o 22,3 procenta) či výroba nekovových minerální výrobků (pokles o 22,8 procenta).

Co se týče stavebnictví, tak v září opět klesala produkce v pozemním stavitelství (o 5,2 procenta), naopak dařilo se inženýrskému stavitelství (růst o 23 procent). 

Reklama

Výběr článků

Načítám