Hlavní obsah

Darováním krevní plasmy či spermatu lze vydělat tisíce korun

Novinky, Tomáš Holý

Na tělních tekutinách lze vydělat i několik tisíc korun ročně. Lidé nejčastěji darují krev a krevní plazmu. Zájem o rychle získané peníze mají zejména studenti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Darování je naprosto nenáročně, v podstatě je to pro donátora pasivní záležitost. Odběr tělních tekutin je navíc dobrým skutkem, za který stát či soukromníci zaplatí. Kromě krve či jejích složek lze darovat například i sperma.

Odběr krevní plasmy netrvá i s vyšetřeními déle než hodinu. Za ni pak lidé dostanou nejčastěji čtyři sta korun. To je mnohdy několikrát víc, než za hodinu práce na brigádě. Navíc krevní plasmu lze, narozdíl od krve, darovat každý týden.

„Denně odebereme plasmu asi od 200 dárců. Až devadesát procent z nich jsou studenti. Velká část z nich chodí opakovaně,“ řekl Novinkám Milan Malý, jednatel společnosti Unica Plasma.

Krevní plasma se využívá při výrobě léků. V posledních letech v České republice vzniklo hned několik center, která se na odběr této tekutiny specializují.

Za odběr krve dva tisíce

Vydělat lze i na dárcovství krve. V tomto případě však peníze nejsou vypláceny přímo, ale krevní odběr je využíván pro odečet z daní. Za jeden odběr jsou bezpříspěvkovým dárcům ze zákona odečteny dva tisíce korun z daňového základu.

Peníze dostanou zpětně za předešlý rok poté, co potvrzení o odběru odevzdají na finančním úřadu společně s daňovým přiznáním.

Studenti pomáhají i s oplodněním

Vysokoškoláci jsou v současnosti také vyhledáváni jako dárci pohlavních buněk. Například v klinice Unica dostanou dárkyně oocytů kompenzaci 15 tisíc korun, dárci spermií pak 1200 korun. Výše příspěvků se v jednotlivých centrech liší. Nutné je však projít náročným výběrem, protože muži mívají často nekvalitní sperma.

„Zdravotní stav populace se zhoršuje. Na 15 procent párů nepočne tak, jak by potřebovalo. Problém je však vybírat z dárců. U mužů je to katastrofa. Jen jeden z deseti je v pořádku,“ sdělil Novinkám profesor Zdeněk Malý.

Darování krve a krevní plasmy:
Krevní plasma je část krve, která se využívá zejména při výrobě léků. Jednorázově je odebráno maximálně 800 ml. Dárce je při zákroku napojen na separátor, který odděluje plasmu od zbytku krve. Ta je posléze dárci vrácena společně s fyziologickým roztokem, který plasmu nahradí. Plasma se v těle rychle obnovuje, proto je možné ji darovat každý týden.
To však neplatí o odběru krve. Té se nejčastěji daruje zhruba půl litru. Muži ji mohou darovat zhruba čtyřikrát ročně, ženy pak většinou jen třikrát ročně. V tomto ohledu záleží také na konzultaci s lékařem před odběrem. Navíc po odběru krve lze plasmu darovat až po měsíci, a to kvůli tomu, že krev se obnovuje pomaleji.

Anketa

Chodíte darovat krev?
Ano, pravidelně
18,5 %
Ano, občas
5,1 %
Byl/a jsem dát jednou
5,1 %
Rád/a bych, ale nemohu
27,3 %
Ne
44 %
Celkem hlasovalo 14948 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám