Hlavní obsah

Leasing za tři čtvrtletí klesl o více než polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leasing movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za tři čtvrtletí meziročně klesl o více než polovinu na 30,94 miliardy korun. Za stejné období loni členové vykázali objem leasingu přes 70 miliard Kč.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Členové asociace dále poskytli 809 451 smluv o spotřebitelských úvěrech v objemu 30,7 miliardy korun, zatímco před rokem to bylo za 40,9 miliarda korun. Úvěry ve formě osobních půjček klesly o téměř polovinu na 7,2 miliardy Kč, revolvingové úvěry jen nepatrně na 13,6 miliardy a financování v místě prodeje o necelou čtvrtinu na 9,8 miliardy Kč. Objem úvěrů podnikatelům naopak meziročně stoupl o 5,6 procenta na 16,7 miliardy korun.

"Ekonomická situace a nejisté perspektivy řady podnikatelů nadále snižují poptávku po financování investičních aktivit. Projevují se i zpřísněná kritéria pro hodnocení zákazníků, financovaných komodit i rizik spojených s transakcí u poskytovatelů nebankovního financování," uvedl místopředseda představenstva asociace Jiří Matula.

I nadále v ČR dominuje leasing silničních vozidel. Proti loňskému roku se zvýšil podíl leasingu osobních aut z 24,3 procenta na 25,6 procenta. Po zavedení možnosti odpisu DPH u osobních vozů naopak poklesl podíl leasingu lehkých užitkových a nákladních aut. Snížil se také podíl financování ojetých osobních vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám