Hlavní obsah

ČEZ kupuje podíl ve firmě Dalkia Ústí nad Labem za 6,3 miliardy

ČEZ uzavřel se společností Dalkia Česká republika smlouvu na koupi 85 procent akcií ve firmě Dalkia Ústí nad Labem za cenu přepočtenou na 100procentní podíl 6,3 miliardy Kč. Informoval o tom ČEZ.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Dalkia Ústí nad Labem zahrnuje zejména teplárnu Trmice a zhruba 20procentní podíl v Tepelném hospodářství Ústí nad Labem. Zároveň ČEZ získá 15procentní podíl v samotné Dalkii ČR za 3,6 miliardy Kč.

Dokončení transakcí se podle mluvčí firmy ČEZ Evy Novákové očekává v následujících měsících po souhlasu ze strany antimonopolních orgánů. ČEZ dodal, že akvizicí naplňuje své dlouhodobé zájmy v oblasti teplárenství. V Ústí nad Labem ČEZ vlastní teplárenskou společnost Martia a firmu PPC Úžín, která disponuje stavebním povolením na výstavbu paroplynové elektrárny v sousedství města.

ČEZ získal zároveň opci na zbylý 15procentní podíl ve společnosti Dalkia Ústí nad Labem. Stejně tak může za určitých podmínek Dalkia získat 85 procent ústeckých teplárenských aktivit zpět. Obě opce podle Novákové souvisí s vývojem "dalších jednání o potencionálních majetkových transakcích".

Dalkia ČR
V současné době zaměstnává 2700 lidí. Patří v Česku k předním energetickým skupinám. Vedle výroby a distribuce tepla vyrábí elektřinu a poskytuje technické a energetické služby. Skupinu tvoří například společnosti Dalkia ČR, OLTERM & TD Olomouc, AmpluServis, Dalkia Kolín a Dalkia Mariánské Lázně. Firmu vlastní světová jednička v oblasti environmentálních služeb skupina Veolia Environnement a skupina EDF.

Reklama

Výběr článků

Načítám