Hlavní obsah

Nezaměstnanost po roce poprvé klesla

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Počet lidí bez práce v říjnu v Česku poprvé od loňského října klesl. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se průměrná míra nezaměstnanosti snížila z 8,6 procenta na 8,5 procenta. Počet nezaměstnaných tak klesl pod půl miliónu na 498 276. Podle analytiků je to však pro nadcházející měsíce jediná dobrá zpráva z trhu práce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Kvůli hospodářské krizi se v Česku stejně jako v mnoha jiných zemích od listopadu téměř nepřetržitě propouštělo. Ale nyní poprvé v říjnu bylo o 2 052 nezaměstnaných méně než na konci předchozího měsíce.

Ve srovnání s loňskem však čísla stále nejsou příliš optimistická. Lidí bez práce je o 187 055 více. Loni v říjnu byla míra nezaměstnanosti 5,2 procenta.

„Nutno ovšem podotknout, že za snížení stojí pouze sezónní faktory. Očištění o sezónnost ukazuje, že situace na trhu práce se nadále zhoršuje,“ komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj je stále potřeba počítat s tím, že lidí bez práce bude i v následujících měsících přibývat. „Ke konci letošního roku očekáváme míru nezaměstnanosti kolem 9,3 %,“ dodal Vejmělek s tím, že vrcholu by měla nezaměstnanost dosáhnout na přelomu prvního a druhého čtvrtletí roku 2010 na úrovni deseti procent.

Okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti (v %):
Most16,1
Karviná14,1
Bruntál14,0
Děčín13,9
Hodonín13,7
Šumperk13,6
Okresy s nejnižší míra nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ3,3
Praha3,4
Praha-západ3,8

Reklama

Výběr článků

Načítám