Hlavní obsah

Energetici odpojili první blok Temelína kvůli vyvážení generátoru

Energetici v noci na sobotu odpojili první blok Jaderné elektrárny Temelín od rozvodné sítě. Při odstávce se bude vyvažovat turbogenerátor. Elektřinu začne blok znovu dodávat do sítě zřejmě v pondělí, řekl ČTK mluvčí elektrárny Václav Brom.

Článek

"O víkendu jsou naplánovány tři vyvažovací jízdy stroje. Výkon reaktoru bude snížen pod dvě procenta, kde bude udržován po celou dobu vyvážení," popsal Brom.

První výrobní blok byl kvůli výměně části paliva a revizím podle plánu odstaven z provozu 31. července a po 81 dnech opět připojen 21. října. Odstávka se protáhla o 11 dnů kvůli potížím při zpětné montáži turbíny, u jejíchž dvou nízkotlakých rotorů energetici vyměnili část lopatek.

Stejná úprava byla provedena při letošní odstávce na druhém výrobním bloku, který od července jede na plný výkon. Nyní chtějí odborníci stroj vyvážit. Lopatky na oběžném kole nízkotlakých rotorů turbíny se běžně při plánovaných odstávkách nevyměňují. Loni během zkoušek před připojením prvního bloku do sítě byla jedna z lopatek u nízkotlakého rotoru turbíny poškozena. Vlivem toho se oddálilo připojení bloku do sítě.

Na základě této zkušenosti se energetici rozhodli provést při letošních odstávkách úpravy u nízkotlakých rotorů na prvním i druhém bloku. Jeden ze tří dílů byl na prvním bloku vyměněn loni, další dva při říjnové odstávce.

U druhého výrobního bloku byly všechny tři díly upraveny najednou. Říjnová odstávka byla proti běžným o to složitější, že celé turbostrojí bylo rozmontováno a tři jeho díly byly odvezeny do výrobního závodu Škoda Power.

Poměrně složitější byla i následná montáž a vyvážení turbostrojí. To teď musejí energetici zopakovat. Jaderná elektrárna Temelín by měla letos podle svého plánu dodat do sítě 13,4 terawatthodiny elektrické energie, což je o 1,3 TWh více než loni. Plán podle Broma nijak ohrožen není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám