Hlavní obsah

Týden na trzích: Akcie rostly, koruna také

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nervózním konci října přinesl první listopadový týden na trhy opět svěží vítr. Akcie dokázaly znovu zamířit do zelených čísel, k čemuž přispěla i pokračující výsledková sezóna, jejíž těžiště se ale pozvolna přesouvá ze Spojených států do Evropy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Z nejzajímavějších společností dokázaly příjemně překvapit hlavně dvě největší francouzské banky BNP Paribas a Societé Générale, kterým výrazně pomohly především zisky z obchodování. Lepší čísla ale přišla i od dalších firem, jako je Deutsche Telecom nebo Adidas.

K proudu povzbudivých výsledků z Evropy se navíc přidaly také americká automobilka Ford a technologická společnost Cisco Systems, což zabezpečilo dostatek živné půdy k tomu, aby se celoevropský akciový index Eurostoxx50 v pátek prodával proti pondělku výše o dvě procenta, zatímco americký S rostl o 2,7 %.

Centrální banky úrokové sazby neměnily

Hlavním tématem týdne se však stalo rozhodování o úrokových sazbách ve Spojených státech, eurozóně a v Británii. Všechny tři centrální banky sazby opět nezměnily a podle očekávání ubezpečily obchodníky, že s jejich případným zvyšováním rozhodně spěchat nebudou. Zatímco americký Fed a Evropská centrální banka ale začínají obchodníky postupně připravovat na vzdálenou možnost zpřísňování své měnové politiky, Bank of England je od této možnosti stále ještě na hony vzdálená. Jako jediná z nejvýznamnějších centrálních bank totiž rozhodla, že svou monetární expanzi ještě více vystupňuje, když navýšila nákupy vládních dluhopisů o dalších 25 mld. liber, až na rovných 200 mld.

Nízké úrokové sazby a přebytek likvidity na trzích, proto mohou ještě nějakou dobu vytvářet dokonalé podhoubí pro to, aby se inflací vyhnané ceny akcií, dluhopisů a ostatních finančních aktiv, držely na současných vysokých hodnotách, aniž by hrozila možnost výraznější korekce. K tomu zatím napomáhá i přísun nových ekonomických dat, který v týdnu dokázala podepřít optimistickou náladu na trzích. Expanze výrobního sektoru v USA totiž v říjnu zrychlila, za což firmy vděčí hromadnému vyprazdňování skladů z minulých měsíců, které se nyní začínají pozvolna opět plnit.

Dolar oslabil

Lepší nálada na finančních trzích v minulých dnech, ale příliš nesvědčila americkému dolaru, který začal znovu oslabovat. Na páru s eurem se propadl od pondělí o 0,52 % až k ceně 1,4840 EUR/USD, což je výsledkem extrémně nízkých úrokových sazeb, které jsou dolaru obzvláště na obtíž v situaci, kdy obchodníci vyhledávají levný zdroj financování svých rizikovějších investic. Zatímco však dolar slábl, měny, které jsou obchodníky vnímány jako více rizikové, se dočkaly zajímavého růstu.

To se týkalo také české koruny, která v týdnu na páru s eurem zpevnila o 2,63% až k ceně 25,68 Kč/EUR, zatímco si k dolaru připsala 3,07 % a zpevnila až na 17,29 Kč/USD. Koruna si však v minulých dnech vedla podstatně lépe i v porovnání s regionálními měnami, jakými je maďarský forint a polský zlotý. Důvodem bylo čtvrteční zasedání České národní banky, která ponechala sazby podle očekávání beze změny na 1,25 %. Svůj doprovodný komentář ale vyšperkovala zveřejněním nové prognózy, podle které by HDP v příštím roce mělo růst o 1,4 %. 

Také nadcházející týden přines celou řadu zajímavých dat

Ty pomohou nahlédnout pod pokličku současného stavu hlavních světových ekonomik. Například Spojené státy zveřejní zářijovou obchodní bilanci a index spotřebitelské důvěry. Z Evropy se pak obchodníci dočkají výsledků německé, francouzské a italské průmyslové produkce, společně s celou řadou indexů ekonomického klima v členských zemích eurozóny.

Co více, Německo, Francie a Itálie koncem týdne zveřejní také první odhady růstu HDP za 3Q a například jen od německé ekonomiky se čeká zrychlení z 0,3 % na 0,8 %. První odhady růstu HDP navíc zveřejní také Český statistický úřad, který, společně s těmito čísly nabídne, i říjnový CPI a čísla z pracovního trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám